Renii sînt cunoscuţi pentru abilitatea lor de a supravieţui condiţiilor climatice extreme, însă ultimele evenimente climatice extreme reprezintă una din cauzele deceselor a zeci de mii de reni, a arătat un nou studiu. Renii nu sînt singurii care sînt afectaţi, fiind supuşi riscului şi nomazii care cresc animalele.
Mai mult, relatările acestora au reprezentat un punct de bază în ceea ce priveşte derularea studiilor. „Crescătorii de animale au fost afectaţi puternic de decesele animalelor, căci acestea erau singura lor sursă de subzistenţă“, a afirmat Bruce Forbes, profesor şi cercetător la Centrul Universitar din Laponia. Aceştia vor trebui să pescuiască în majoritatea timpului pentru a asigura hrana familiilor lor.
Acest studiu a fost demarat după ce s-a observat că două evenimente ce au înregistrat o climă extremă, în 2006 şi 2013, au generat o foamete însemnată printre reni, în 2013 decedînd 61.000 de astfel de animale, reprezentînd un procent de 22% din numărul de 275.000 de reni care trăiesc în Peninsula Yamal.
Într-un an normal, toamna, zăpada se aşterne peste vegetaţia pe care renii o consumă, dar, uneori, ploile pot forma o crustă deasupra zăpezii, iar renii nu se mai pot hrăni.
Cercetătorii au concluzionat că dispariţia renilor are legătură cu subţierea stratului de gheaţă de pe suprafaţa Mării Barents şi a Mării Kara, fenomen ce se întîmplă din cauza încălzirii climatice.
Lasă un răspuns