Peste 3.400 de cazuri de rujeolă la copii, la nivel naţional

Ministrul Sănătății a fost în vizită la Călărași

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că la nivel naţional au fost înregistrate 17 decese cauzate de rujeolă, iar toate cele peste 3.400 de cazuri înregistrate sunt la copii care nu au fost vaccinaţi.

“La momentul de faţă, epidemia înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 decese. Toate aceste cazuri s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi. Imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. Epidemia a pornit de la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu cea care circulă în Italia. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală este de 80% , iar la a doua doză, acoperirea vaccinală este de doar 50% şi ăsta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai precizat că, în acest moment, exisă suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei pentru următoarele patru luni. “Vaccinul pentru rujeolă nu a lipsit niciodată. Au fost mereu stocuri suficiente. Direcţia de Asistenţă Medicală m-a asigurat că a existat vaccinul în toată acestă perioadă şi am situaţia stocurilor existente care acoperă aproximativ patru luni de acum încolo. Populaţia nomadă poate fi imunizată şi cred că va avea un rol important activitatea mediatorilor sanitari, dar şi activitatea medicilor de familie care ar trebuie să fie una mai susţinută”, a spus Bodog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *