Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară iar cei mai mulţi bani merg la agricultură

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.

 
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

 
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.
Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunand ca exista “niste obligatii mai vechi”.

 
Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv fata de furnizorii de bunuri de servicii si lucrari, premierul spunand c este o obligatie asumata fata de FMI si sustinand ca administratia locala a fost “un fel de Cenusareasa in materie de alocari”.
Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu disabilitati, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populatie.
Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

 
Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar “circa 1%” fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.
Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.

 
Marius NICOLAE
marius.nicolae [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *