Se modifică normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

Proprietarii isi vor putea asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren si prin intermediul unei politie facultative, nu doar printr-o asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

 
Noile reguli au fost aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, insa momentan nu a fost publicat niciun un act normativ in acest sens.In plus, prin politele facultative, cetatenii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri.
Regulile privind asigurarea locuintelor au fost modificate chiar in luna septembrie a acestui an si stabileau ca proprietarii pot incheia asigurari facultative numai pentru sumele care depasesc ceea ce este asigurat prin polita obligatorie, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Practic, regulile impuneau ca pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu proprietarii sa poata incheia doar o Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD). Aceasta polita acopera trei riscuri de catastrofa naturala – cutremur, inundatii si alunecari de teren – pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul de constructie. In plus, ea nu poate fi emisa decat de societatile de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

 
Normele din septembrie mai prevedeau ca politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora, insa, ulterior, proprietarii vor trebui sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008 prin incheierea unei polite obligatorii. Daca doreau o protectie suplimentara, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii puteau incheia o asigurare facultativa.

 
Consiliul CSA a modificat din nou reglementarile in materie si a dat dreptul proprietarilor sa aleaga daca isi asigura locuinta in caz de cutremur, inundatii si alunecari de teren printr-o politia obligatorie sau printr-o asigurare facultativa. Noua reglementare nu se aplica momentan pentru ca nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial niciun act normativ in acest sens.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

 
Astfel, prima obligatorie reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B. Prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuintelor se plateste in lei asiguratorului care elibereaza PAD, de catre contractantul/asiguratul politei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii in numerar sau prin virament in contul asiguratorului.
Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
Inainte de expirarea perioadei de valabilitate a PAD pentru locuinta, contractantul/asiguratul are obligatia de a incheia un alt contract de asigurare obligatorie a locuintei.

 
Persoanele, fie ele juridice sau fizice, care nu incheie o polita de asigurare obligatorie risca sa fie sanctionate contraventional cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. In plus, nu beneficiaza de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii.

 
Deea MARINESCU
deea.marinescu [@] informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *