20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

Aproape 20.000 de persoane s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale, în primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii care le permite acest lucru. În medie, românii au cumpărat peste doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au plătit circa 6.300 de lei cotizaţii la pensie, au declarat pentru economica.net oficialii Casei de Pensii. Începînd din data de 27 octombrie 2016, românii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru perioadele de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016. Iniţial, românii au avut doar şase luni la dispoziţie să achite retroactiv contribuţia la pensie, dar la sfîrşitul lunii aprilie 2017, adică în apropierea datei-limită pînă la care se mai putea plăti retroactiv contribuţia la pensie, Guvernul a decis să prelungească pînă la sfîrşitul acestui an termenul pînă la care se pot face aceste plăţi.

19.495 de contracte de asigurare socială

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, românii trebuie să încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care au domiciliul un contract de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite contribuţia de asigurări sociale. În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii menţionate, aproape 20.000 de români s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale. Concret, în intervalul 27 octombrie 2016 – 1 iunie 2017, românii au încheiat 19.495 de contracte de asigurare socială cu Casele de Pensii din judeţele în care au domiciliul, au declarat oficialii Casei Naţionale de Pensii citaţi de economica.net. Se poate estima că numărul persoanelor care au cumpărat retroactiv vechime la pensie e apropiat de cel al contractelor de asigurare încheiate, avînd în vedere că într-un contract de asigurare socială sînt prevăzuţi toţi cei cinci ani în care se poate plăti retroactiv CAS. E bine de ştiut că legea oferă posibilitatea să încheiaţi mai multe contracte de asigurare socială.

Românii au cumpărat retroactiv, în medie, peste doi ani vechime la pensie

În medie, o persoană a cumpărat retroactiv 25 de luni de vechime la pensie, au mai spus reprezentanţii Casei de Pensii. Mai mult, românii au plătit, în medie, 6.311 lei pentru vechimea la pensie cumpărată retroactiv şi au, în medie, 55 de ani, au precizat oficialii Casei de Pensii pentru economica.net. Doar opt români au plătit retroactiv contribuţia de asigurări sociale (CAS) la nivelul maxim prevăzut de lege, adică la valoarea corespunzătoare a de cinci ori cîştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anii pentru care s-au asigurat retroactiv la pensie, au mai spus reprezentanţii Casei de Pensii. Majoritatea covîrşitoare a persoanelor care au cumpărat retroactiv vechime la pensie, adică 98% dintre ei, au plătit CAS aplicată la nivelul minim prevăzut de lege, adică la cuantumul salariului minim brut pe economie, în vigoare în perioadele pentru care se face plata retroactivă a contribuţiei la pensie. De exemplu, dacă vreţi să cumpăraţi vechime la pensie pentru perioade de timp din cursul anului 2011, şi să plătiţi CAS aplicată la nivelul salariului minim, veţi achita contribuţia la pensie valabilă în 2011, aplicată la valoarea salariului minim brut pe economie din anul 2011. Concret, pentru fiecare lună din anul 2011 pentru care vreţi să vă asiguraţi veţi achita cota de contribuţia de asigurări sociale valabilă în anul 2011, aplicată la cuantumul salariului pe economie din anul 2011, adică 31,3% din 670 de lei. Aşadar, şi cota CAS, şi nivelul maxim la care puteţi plăti retroactiv contribuţia la pensie sînt cele valabile pentru anii în care vă asiguraţi.
În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii, românii au plătit, în total, peste 118,63 de milioane de lei ca să se asigure retroactiv la pensie, au conchis oficialii Casei de Pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *