Campania națională „Europa, casa noastră” la Călăraşi

Pe 28 februarie 2012, echipa de comunicatori ai campaniei naționale „Europa, casa noastră” îi va informa pe elevii din județul Călărași despre UE și concursurile de dezvoltare a abilităților lor sociale și profesionale. Vor fi organizate întâlniri cu elevii de la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași (ora 11.30), precum și cu elevii școlii cu clasele I-VIII din localitatea Ștefan Vodă (ora 13.00).

În cadrul primei întâlniri, liceenii vor afla informații utile despre proiectul “Lider european” care le oferă posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs cu două etape: locală şi naţională. Concursul presupune ca liceenii să-și îndrepte atenția asupra comunității în care trăiesc, să identifice probleme ale comunității și să implementeze proiecte pentru rezolvarea acestora. Proiectele lor trebuie să aibă capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni (alţi elevi, părinţi, profesori, persoane din comunitate etc.) care să lucreze împreună pentru susţinerea unor programe de voluntariat.

Cea de-a doua întâlnire va consta în discuții cu elevii claselor V-VIII pe teme europene – moneda euro, cetățenia europeană, instituțiile UE – precum și în prezentarea a două concursuri atrăgătoare pentru copii: „Povești europene pentru bunicii mei” și „Europa lângă noi”, competiție foto.

La cele două întâlniri cu elevii va fi prezent și un invitat special: sociologul Mirel Palada, cunoscut în blogosferă sub pseudonimul Turambar. Le va vorbi copiilor despre voluntariat, precum și despre importanța solidarității între generații, tema europeană a anului 2012.

Acțiunea din județul Călărași este parta a campaniei de informare și comunicare “Europa, casa noastră”, aflată la a doua ediție, campanie lansată de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal și are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

Campania “Europa casa noastră” se va derula pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al Îmbătrânirii Active și Solidarității între Generații şi conţine trei seturi de activităţi: “Vizite şi dezbateri în şcoli”, „Lider european” şi „Ziua Europei”. Activităţile programului sunt disponibile pe portalul web: www.europacasanoastra.ro ce oferă elevilor şi profesorilor participanţi în program conţinut educaţional, o serie de servicii şi aplicaţii utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *