Toate şcolile din ţară vor avea Wi-Fi gratuit, în 4 ani

Toate şcolile din ţară vor avea Wi-Fi gratuit, în 4 ani
Toate şcolile din ţară vor avea Wi-Fi gratuit, în 4 ani

Toate şcolile din ţară, fie ele de la oraş sau din mediul rural, vor avea Wi-Fi gratuit, în decurs de 4 ani. Aceasta este, cel puţin, promisiunea făcută ieri, de ministrul Educaţiei, Pavel Năstase. În acest scop, şcolile vor fi dotate cu echipamentele corespunzătoare pentru internet Wi-Fi, în special cele din mediul rural, unde ori nu există deloc internet, ori sînt echipamente prea vechi.

„În momentul de faţă, din punct de vedere al logisticii informatice, toate şcolile din România sînt conectate la internet, dar vorbim de o conectare punct fix. Avem un proiect în programul de guvernare şi îl pregătim chiar acum, pentru a fi finanţat din fonduri europene, care se numeşte „Campusul şcolar». Deci, în şcolile unde nu avem Wi-Fi, vor fi instalate echipamente corespunzătoare, astfel încît să avem posibilitatea ca toate şcolile, peste patru ani, să fie conectate la internet din clasă, nu ca punct fix”, a spus ministrul Educaţiei.
Pavel Năstase a adăugat că sînt prevăzuţi bani în buget pentru dotarea şcolilor care nu au internet Wi-Fi, iar aceştia se vor aloca în special şcolilor din mediul rural. „Banii aceştia vor merge spre şcolile din mediul rural, pentru că unele ori nu au, ori au echipamente depăşite. Încercăm să compensăm aceste lipsuri şi prin colaborare cu domeniul IT, cu alte companii, care şi-au oferit sprijinul pentru un asemenea demers”, a spus ministrul.
El a afirmat că ar putea fi luată în calcul posibilitatea aducerii de la universități în școli a calculatoarelor care se schimbă, acolo unde unitățile de învățămînt nu dețin astfel de aparatură pentru a se putea derula orele de Tehnologia Informației și Telecomunicației.

„Avem în zona universitară, spre exemplu, la specializările de informatică, parcuri de calculatoare, laboratoare care se schimbă, tehnologic vorbind, o dată la doi, trei ani. Calculatoarele care ies din folosință aici pot fi transferate la aceste școli, pentru că, la gimnaziu, spre exemplu, activitățile, disciplina respectivă care se va ține pe calculator nu necesită echipamente de ultimă generație. Calculatoarele, să spunem cu o dotare medie, pot fi folosite pentru aceste discipline. (…) Va fi un consilier al ministrului care se va ocupa doar de această problemă, va culege informații din zona IT, din zona universităților cu aceste echipamente, inspectoratele vor centraliza aceste cerințe și apoi vom face distribuția în teritoriu”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *