Dacă nu dormi în noaptea de Înviere ți se împlinesc dorințele

Dacă nu dormi în noaptea de Înviere ți se împlinesc dorințele
Dacă nu dormi în noaptea de Înviere ți se împlinesc dorințele

Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui și este ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorîrea Lui în iad, salvînd neamul omenesc și scoțîndu-l din stricăciune.

In Sîmbata Mare nu este bine sa dai lucruri din casă.
Dacă vrei să ți se împlinească dorințele, nu trebuie să dormi cu nici un chip, în noaptea de Sîmbata Mare, întrucît, atunci se deschid cerurile și Domnul poate vedea și dărui înlăuntrul ființei tale.
Femeile cărora le iese pasca frumoasă pot fi încredințate că le va merge bine tot anul.

Prima pască făcută în casă se sfințește și se păstrează tot timpul anului,pentru a feri casa de vraji.
Potrivit altor superstiții, se păstra o bucată din crucea de pe pască pînă în ziua de Sfântul Gheorghe, de Paștele vitelor, pentru a fi dată vacilor, drept apărare împotriva primejdiilor și semn de îmbelșugare.
În unele regiuni din România, crucea de la pască se ținea tot anul, fiind folosită pentru a alunga grindina ce amenința viile și livezile.
Seara, în toate bisericile ortodoxe, se oficiază slujba de Înviere. La slujba de Înviere credincioșii participă în număr foarte mare. Fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate ce urmează a fi sfințite, pe care la sfârșitul slujbei, le va împărți oamenilor săraci și celor nevoiași.

 

 

La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

Există, în tradiţia străveche, un obicei, conform căruia, după ce au luat lumină, credincioşii trebuie să meargă şi la mormintele celor trecuţi în nefiinţă, pentru ca cei de dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului.

Totodată, tradiţia ne mai spune că este bine ca lumînarea de la Înviere să nu fie stinsă pînă acasă, unde, de asemena, creştinii obişnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău.

Resturile de lumânări de la Înviere sunt păstrate cu credinţă de oameni, deoarece, în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor şi prin rugăciune.

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”. Aceste urări rămîn valabile timp de 40 zile după Paşte, pînă la sărbătoarea Înălţării Domnului. Urările sînt valabile şi atunci cînd se ciocnesc ouăle roşii.

 

 

Superstiții în noaptea de Înviere

Noaptea de Înviere, poartă, ca de altfel multe sărbători creştine, o serie de superstiţii, dintre care mai cunoscute sunt următoarele:

În noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece;
Cine se va naşte de Paşte, cînd se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;
Se crede că sufletele celor care mor în Sîmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;
Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mîinile la vară;
Se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *