Știrile zilei de Marți, 4 iunie 2024

Știri pe scurt

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis a declarat despre un candidat comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale, că şi rezultatul acestor alegeri din 9 iunie poate să ajute în luarea unei decizii, el precizând că contează foarte mult rezultatul alegerilor, scorul fiecărui partid. El a precizat că, în măsura în care se va ajunge la o soluţie a unui candidat comun, crede că va fi de bun augur, dacă nu, poate exista şi competiţie.
*
Senatul a adoptat proiectul de lege pentru amenajarea, administrarea şi conservarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ iniţiat de către liderul PSD Marcel Ciolacu. Propunerea legislativă are ca obiect reglementarea amenajării, administrării şi conservării traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ, „în vederea valorificării eficiente a patrimoniului turistic naţional prin turismul pedestru, respectiv a tuturor resurselor turistice şi a structurilor realizate prin activităţi de turism pedestru, activitate de sine stătătoare sau corelată cu activitatea de cicloturism sau de turism ecvestru”. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
*
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
*
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie. AEP mai menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.
*
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat că aproape 660.000 de fermieri au depus deja cereri unice de plată pentru campania 2024. Social-democratul a reamintit tuturor fermierilor că data de 7 iunie este termenul limită de depunere a cererilor unice de plată, iar după acea dată orice modificare a datelor declarate în cererea de plată trebuie notificată în scris la APIA, în termen de 15 zile de la data modificării.
Acesta a mai spus că, după data de 7 iunie, orice modificare a datelor declarate în cererea de plată trebuie notificată în scris la APIA, în termen de 15 zile de la data modificării.
*
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat despre conflictele dintre PNL şi PSD în campania electorală că el este mai în vârstă şi din 90 participă la toate campaniile şi este cea mai liniştită campanie de până acum, în România. Reacţia liderului PSD vine după ce în weekend susţinătorii PSD şi PNL s-au luat la bătaie, sâmbătă, în comuna Belciugatele din judeţul Călăraşi, iar la Iaşi, candidatul PSD la Primăria comunei ieşene Ciorteşti a acuzat faptul că a fost lovit cu pumnul peste faţă de către consilierul personal al edilului liberal din localitate, Alina Apostol.
*
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că lumea se uită la marile dosare de corupţie, pe bună dreptate, şi la ce se aude acum, cu influenţe în justiţie, care sunt inacceptabile sub nicio formă şi trebuiesc efectiv extirpate fără milă. ”Eu când mă uit la ce se întâmplă zilele acestea, nu am cum să nu mă gândesc ce au făcut oamenii ăia în 2009, în noaptea alegerilor, Nu aduc mortul înapoi de la groapă. Încep să mă gândesc în viitor”, a mai spus Geoană, precizând că statele cu politicieni slabi şi cu o administraţie publică politizată, fără excepţie, recurg la instrumentele militarizate ale acelui stat.
*
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte cadrul legal privind activitatea de pescuit, din perspectiva protecţiei, conservării, repopulării, administrării şi exploatării resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale, precum şi comercializarea produselor obţinute din pescuit când această activitate se realizează: pe teritoriul României şi în apele de sub jurisdicţia naţională a României de către nave sub pavilion român sau sub pavilionul altor state. Potrivit actului normativ promulgat de către şeful statului, sunt considerate habitate acvatice naturale:
– Dunărea teritorială, Delta şi lunca inundabilă a Dunării;
– Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, complexul lagunar Razelm-Sinoe şi lacurile litorale;
– pârâiele, râurile şi lacurile de munte, colinare, de şes şi zonele lor inundabile, precum şi braţele moarte ale râurilor;
– bălţile şi lacurile naturale lipsite de instalaţii hidrotehnice pentru alimentarea, reţinerea şi evacuarea apei;
– lacurile de acumulare, inclusiv zonele lor inundabile la viituri;
– reţeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice şi ramificaţiile acestora;
– apele maritime interioare, marea teritorială, zona economică exclusivă a României.
*
Senatul a adoptat în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autorităţile ar putea notifica cetăţenii că urmează să le expire cartea de identitate, paşaportul sau carnetul de conducere. Propunerea legislativă urmează să fie votată de către Camera Deputaţilor, for decizional pe proiect. Conform iniţiativei, autorităţile competente vor notifica cetăţenii că urmează să le expire actele prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte, arată comunicatul de presă al USR. Iniţiativa legislativă prevede şi că, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului respectiv, notificarea poate fi realizată şi prin intermediul poştei.
*
Un număr de 35.511 de tineri, dintre care 1.475 cetăţeni români, vor primi permise de călătorie din partea Comisiei Europene, cu care se vor putea deplasa gratuit în Europa începând cu această vară, ca rezultat al ultimei runde a programului DiscoverEU (parte din programul Erasmus +)
Tinerii care beneficiază de bilet vor putea călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025. Peste 180 000 de tineri şi-au depus candidatura pentru cea mai recentă rundă în aprilie 2024. Astfel, numărul cererilor a ajuns la 1,4 milioane de la lansarea programului în 2018.
*
Premierul Marcel Ciolacu a declarat despre tranşa a treia din PNRR, că o să fie pachet cu tranşa numărul patru. El a precizat că avem bani suficienţi în acest moment intraţi în România şi important este să gestionăm investiţiile. Premierul a mai spus că săptămâna aceasta va intra spre aprobare în Guvern, joi, majorarea salariului minim, cu cei 300 de lei neimpozabili. Marcel Ciolacu a precizat că deja ministrul Fondurilor Europene a avut deja aceste şedinţe individuale cu staff-urile tehnice, pentru că totul este în dinamică.
*
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu susţine că planul investiţiilor pe infrastructură până în anul 2030 este de 70 de miliarde de euro, din care 40 de miliarde de euro vor fi fonduri europene, o altă parte va fi de la bugetul de stat, dar că unele proiecte vor fi realizate prin parteneriat public-privat. El a spus că o parte din diferenţa de 30 de miliarde de euro va fi acoperită de la bugetul de stat, dar că vor fi proiecte ce vor fi făcute prin parteneriat public-privat.
*
Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au crescut la 65,072 miliarde euro, la 31 mai 2024,faţă de 62,511 miliarde euro la 30 aprilie 2024. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7,197 miliarde euro. Plăţile scadente în luna iunie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 148 milioane euro.
*
Noi descoperiri privind Covid prelungit, care se referă la efectele pe termen lung asupra sănătăţii experimentate de mulţi dintre cei care au avut Covid-19, aduc deopotrivă veşti bune dar şi veşti mai puţin îmbucurătoare, potrivit unui studiu realizat la facultatea de medicină a Universităţii Washington din St. Louis şi la sistemul de asistenţă medicală pentru veteranii americani. Veştile mai puţin bune ar fi că pacienţii cu Covid-19 care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul. Vestea bună este că riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut nevoie de spitalizare din cauza virusului. Studiul a inclus peste 114.000 de veterani cu Covid-19 uşor care nu au necesitat spitalizare; peste 20.000 de pacienţi cu Covid-19 spitalizaţi; şi 5,2 milioane de veterani fără diagnostic cu această boală.
Pacienţii au fost înscrişi în studiu de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2020 şi au fost urmăriţi timp de cel puţin trei ani, până la 31 decembrie 2023.
*
Aplicaţia emblematică Facebook a Meta atrage cel mai mare număr de adulţi tineri din ultimii trei ani, în condiţiile în care compania vrea să schimbe reputaţia platformei de bastion al unei generaţii mai în vârstă. Facebook, al cărei fondator Mark Zuckerberg a împlinit luna trecută 40 de ani, a împlinit anul acesta 20 de ani de la înfiinţare. Aplicaţia a adunat 50 de milioane de utilizatori în primii trei ani şi acum are 3,2 miliarde de utilizatori la nivel global.
Pe parcurs, însă, a devenit mai puţin atractivă pentru utilizatorii tineri care conduc modurile de consum şi sunt considerate cruciale de agenţii de publicitate responsabili de majoritatea vânzărilor de reclame ale Meta.
*
Premierul Marcel Ciolacu a declarat despre reducerea cheltuielilor bugetare, că s-au redus deja cu 10%. ”De ce nu le-au redus anul trecut sau acum doi ani sau acum trei sau patru ani. Acum patru ani au crescut deficitul la 9,2”, a mai spus şeful Executivului. Ciolacu a mai arătat că la bunuri şi servicii, de exemplu, sunt trecute cheltuielile de înzestrare a Armatei române.
*
Coreea de Sud urmează să-şi suspende în totalitate acordul militar încheiat în 2018 cu Coreea de Nord, în vederea unei reduceri a tensiunilor între cele două ţări, anunţă luni Consiliul Naţional de Securitate de la Seul, după ce Phenianul a trimis sute de baloane pline cu gunoi de cealaltă parte a frontierei. Seulul a suspendat – în parte – acest acord anul trecut, după ce Nordul a plasat pe orbită un satelit de spionaj, însă Consiliul Naţional sud-coreean de Securitate anunţă că cere Guvernului să ”suspende în întregime” acest acord militar, ”până când încrederea reciprocă între cele două Corei este restabilită”.
*
Regizorul italian Daniele Luchetti este invitat special al celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca). Considerat unul dintre cei mai importanţi cineaşti italieni contemporani, acesta va fi celebrat în secţiunea 3×3 şi va primi Premiul Special pentru contribuţia adusă cinematografiei. În cadrul secţiunii 3×3, publicul de la TIFF.23 va putea vedea trei dintre filmele regizorului: “Şcoala”, “Legături” şi “Încredere”.

One thought on “Știrile zilei de Marți, 4 iunie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *