Știrile zilei de Miercuri, 5 iunie 2024

Știri pe scurt

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că a plătit 88,12 milioane de euro (431,65 milioane de lei) beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Din întreaga sumă plătită, 74,88 milioane de euro reprezintă finanţarea acordată din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar diferenţa de 13,24 milioane de euro este acoperită de la bugetul naţional. De asemenea, 8,1 milioane de euro au mers către decontarea primelor pentru asigurarea culturilor, a animalelor şi a plantelor (submăsura 17.1). În această etapă de plată, Grupurile de Acţiune Locală au primit peste 11 milioane de euro pentru cheltuieli realizate pentru dezvoltarea comunităţilor locale prin axa LEADER.
Pentru măsurile de mediu şi climă AFIR a efectuat la data de 31 mai 2024 plăţi către fermieri de peste 23 de milioane de euro.
*
Legea antibioticelor, prin care autoritățile au încercat să stopeze consumul acestor medicamente după ureche, își face resimțite primele efecte. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că românii nu le mai cumpără și nu le mai utilizează în cantități atât de mari. Oficialul a ținut să reamintească faptul că nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente. În continuare, antibioticele se prescriu în cazul unor infecții bacteriene și doar de către medic. S-a dorit însă reducerea infecţiilor cauzate de bacteriile multirezistente. Ca să primească antibiotice fără rețetă, pacientul va trebui să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă o urgență reală. Apoi, aceste antibiotice se dau doar pentru trei zile de tratament. Farmacistul are la dispoziție o listă cu doar anumite antibiotice. Prin urmare, nu poate prescrie orice. Nu în ultimul rând, pacientul va trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a mai cumpărat și din alte farmacii.
*
România se pregătește să introducă taxe pentru utilizarea autostrăzilor, similare celor din alte țări europene. Cristian Pistol, directorul CNAIR, a anunțat că o companie a câștigat licitația pentru implementarea noului sistem electronic de tarifare.
”A fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a declarat Cristian Pistol.
*
Ministerul Sănătăţii anunţă că 231 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate în perioada 27 mai – 02 iunie. 30 de pacienţi sunt înternaţi în spital, 2 fiind la ATI. În perioada vizată nu s-a înregistrat niciun deces. ”În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 în prezent este de 30. De asemenea, la ATI, sunt internate 2 persoane. Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 3 sunt minori, aceştia fiind internaţi în secţii”, mai transmis ministerul.
*
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că fiecare preşedinte de filială, cu echipa de conducere a filialei, îşi stabilesc cu cine vor face majorităţile, după alegeri, el precizând că PNL a lăsat libertatea fiecărei filiale să îşi aleagă formaţiunea politică cu care va face majoritatea în Consiliul Local.
*
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, afirmă că este ”imposibil” ca oamenii să voteze de două ori la alegerile europarlamentare şi locale, adăugând că îi descurajează pe cetăţeni să încerce acest lucru. El admite însă că sunt localităţi mici, din zone rurale în special, unde s-au observat creşteri ale numărului de persoane cu domiciliu provizoriu. ”Avem o evidenţă exactă (…) şi sar imediat în ochi aceste mişcări bruşte de domiciliu flotant într-o localitate micuţă, care are 7-800 de alegători, dar mai are 3-400 de nou veniţi şi nu se ştie ce i-a mânat pe dânşii acolo”, arată Greblă.
*
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu a fost la Gara de Nord pentru a vedea cinci vagoane şi două locomotive modernizate din fondurile proprii ale companiei CFR Călători. El a mai spus că cele cinci vagoane fac parte dintr-un lot de şase vagoane de călători clasa a II-a, modernizate în conformitate cu standardele UE, la SC Atelierele CFR Griviţa, prin programul investiţional derulat în regim propriu de companie şi vor fi introduse în compunerea trenurilor de călători în trafic intern şi internaţional. „Alături de cele şase vagoane nou modernizate, CFR Călători a finalizat şi lucrările la două locomotive electrice”, a mai spus el.
El a menţionat că şi cele şapte contracte, finanţate prin PNRR, pentru modernizarea a 75 de locomotive şi a 139 vagoane.
*
Polițiștii au acționat cu efective mărite pentru a asigura siguranța cetățenilor, siguranța în trafic și pentru a preveni consumul și traficul de substanțe interzise. Peste 1.000 de poliţişti din structurile operative au desfășurat activități pentru a preveni faptele antisociale şi au intervenit la 382 de evenimente, dintre care 354 au fost sesizate de către cetăţeni prin 112. În cadrul acțiunii Blocada, au fost organizate 81 de filtre rutiere pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței în trafic, fiind legitimate 1.350 de persoane și verificate 708 vehicule. Totodată, 427 de conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest și 91 cu aparatul din dotare, în vederea stabilirii indiciilor cu privire la eventuala prezență a substanțelor psihoactive. În cadrul activităților desfășurate, au constatate 9 infracțiuni la regimul circulației rutiere.*
*
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că la alegerile europarlamentare, toţi cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate, indiferent dacă au reşedinţa sau domiciliul sau se află temporar, pot vota la orice secţie. De asemenea, dacă la ora 22.00 mai există alegători care se află la rând, pot să voteze până la ora 23.59. luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României. Votarea în străinătate începe sâmbătă, ora 22.00 şi se încheie luni, 10 iunie, la ora 08.00, ora României. La sediul MAE, circa 100 de persoane din Centrala MAE vor asigura permanenţa la sediul Biroului Electoral pentru străinătate, unde va funcţiona şi un call- center, începând de vineri seara până la finalizarea numărării voturilor.
*
Alianţa Dreapta Unită va sesiza Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi va raporta la Meta şi Google campania de fakenews şi propagandă declanşată de PSD şi PNL în ultimele săptămâni şi intensificată în ultimele zile. Este vorba atât de campanii neasumate, mascate în spatele unor publicaţii sau site-uri anonime dar şi de reclame mincinoase. De exemplu, în ultimele trei zile au fost create şi promovate peste 100 de reclame mincinoase despre USR, reprezentând aproape jumătate din totalul de reclame promovate de PSD-PNL. Cât despre bugetele alocate pentru promovarea fakenews-urilor, acestea sunt mai mari decât cele pentru promovarea unor mesaje de campanie sau unor candidaţi.
*
Un număr de 791 de cazuri noi de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, arată datele publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Un băieţel de un an şi jumătate, din judeţul Constanţa, a murit din cauza acestei boli, el neavând comorbidităţi cunoscute şi fiind vaccinat cu o doză ROR. Acesta este al şaptesprezecelea deces cauzat de rujeolă în România.
*
Ministerul Apărării anunţă deschiderea exerciţiului Ramstein Legacy 24 (RALY24), din domeniul apărare aeriană şi antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense – IAMD), la Şcoala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. ”Exerciţiul se desfăşoară în perioada 3-14 iunie şi angrenează 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate (Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria), care vor opera sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 româneşti şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum şi aeronave militare ale naţiunilor participante”, a transmis Ministerul Apărării.
*
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu ancheta în dosarul de trafic de migranţi în care sunt implicaţi foşti şi actuali angajaţi ai MAI, că se încadrează în politica de ”toleranţă zero la corupţie şi de curăţenie generală în toate structurile”. ”Această acţiune demonstrează faptul că nu tolerăm niciun caz de corupţie, indiferent unde îl identificăm”, a adăugat el. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin, au făcut 67 de percheziţii într-un dosar penal vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor. Grupul este condus de un fost angajat MAI.
*
Preşedintele PSD şi premierul Marcel Ciolacu a precizat că, indiferent de ceea ce se va întâmpla la alegerile locale, cele prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar cele parlamentare pe 8 sau 9 decembrie. Liderul PSD a enumerat şi calităţile pe care trebuie să le aibă un şef de stat şi despre care Ciolacu spune că Traian Băsescu şi Klaus Iohannis nu le-au avut. Chestionat dacă el deţine aceste calităţi, preşedintele PSD a răspuns scurt: „Vom vedea, dacă voi candida”.
*
Preşedintele USR Cătălin Drulă a infirmat o posibilă colaborare a partidului pe care îl conduce cu PNL, după ce Nicolae Ciucă a spus, referitor la o colaborare cu USR, că orice opţiune este pe masă. „O colaborare a USR cu un om care plăteşte împotriva noastră campanii josnice? Nu, noi suntem un partid de dreapta, noi facem parte din alianţa Dreapta Unită. Noi vom avea propriul candidat la prezidenţiale şi, după prezidenţiale, vom da guvernarea României, una de dreapta”, a subliniat Drulă. El a criticat dur campania mincinoasă practicată de PNL împotriva candidaţilor USR.
*
Ultimul gheţar din Venezuela, în Sierra Nevada de Mérida – care avea odinioară o suprafaţă de 450 de hectare – mai acoperă în prezent doar două hectare, după ce în 1910 această ţară din America Latină avea şase gheţari în Anzii cordilieri. Gheţarul Humboldt, mai cunoscut drept La Corona, era ultimul dintre cei şase gheţari de peste 1.000 de hectare înregistraţi în 1910 pe teritoriul venezuelean. Specialişti intervievaţi de publicaţii venezuelene şi internaţionale spun unanim că este din cauza modificărilor climatice. Potrivit unor specialişti, restul de gheaţă urmează să dispară de tot până în 2028.
*
Casa de Licitaţii Artmark a scos la licitație mai multe cadouri primite de dictatorul Nicolae Ceaușescu în ultimii ani de viață. Printre acestea se află și o sculptură în rulmenți realizată de „oamenii muncii” de la uzina Rulmentul Brașov.
Potrivit celor de la Artmark, sculptura a fost primită cadou de Ceaușescu cu ocazia ultimei sale zilei de naștere – 26 ianuarie 1989. Pentru a dovedi autenticitatea acesteia, piesa este însoțită de certificat R.A.A.P.P.S. Prețul de pornire al licitației este de 3.500 de euro, doritorii putând să oferteze până pe 13 iunie.

One thought on “Știrile zilei de Miercuri, 5 iunie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *