Știrile zilei de Marți, 21 mai 2024

Două femei condamnate pentru fraudarea alegerilor în anul 2020 şi care au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind condamnate cu suspendare, au fost desemnate, iniţial, preşedinţi ai unor secţii de votare chiar în localitatea din Prahova în care, în urmă cu patru ani, au fraudat votul. Cele două au fost schimbate după ce preşedintele unui partid politic a semnalat public situaţia, întrebându-se retoric: „Alegeri libere?”.

*

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, în contextul participării la reuniunea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, că angajamentele Ankarei pentru securitatea la Marea Neagră şi pentru stabilitatea flancului estic al NATO ”reprezintă un mesaj important al unităţii şi solidarităţii în această regiune”.Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul său turc, Yaşar Güler, în marja primei reuniuni a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, desfăşurată la Ankara.

*

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a făcut rău pe scena de la Arenele Romane. El va susţine un concert în 3 iunie, la Sala Palatului, unde va aduce un tribut medicilor care i-au salvat viaţa la în septembrie 2023. Show-ul de la Sala Palatului este programat să înceapă la ora 20.00.

*

Speculaţiile privind separarea dintre Ben Affleck şi Jennifer Lopez continuă peste Ocean. Luni seară, artista de origine portoricană a participat la premiera celui mai recent film al ei, Atlas, în Los Angeles. Ea nu a fost însoţită de Afflleck, dar purta verigheta.

Affleck şi Lopez s-au căsătorit în 2022,. În prezent, conform presei mondene din SUA, ei locuiesc separat în Los Angeles, pe fondul unor tensiuni raportate între cei doi.

******

Senatul a adoptat în calitate de prim for sesizat, proiectul USR care prevede montarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri. Datele colectate vor fi disponibile publicului, dar transmise şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Conform iniţiativei legislative USR, nerespectarea obligaţiilor de monitorizare a aerului şi publicare a datelor sunt sancţionate cu amendă contravenţională de la 40.000 la 80.000 lei. Camera Deputaţilor este decizională pe propunerea de lege.

*

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe liberalul Florin Roman în plen. Astfel, parlamentarul va avea tăiat 50% din salariu timp de 6 luni şi diminuarea timpului de vorbire la doar 10 secunde, în plen, timp de 3 luni. Decizia poate fi contestată. Deputatul PNL Florin Roman aşteaptă să îi fie eliberat certificatul medico-legal, după ce a fost agresat în Parlament de către deputatul neafiliat Dan Vîlceanu.

*

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 83/2001, în sensul actualizării modului în care Direcţia Generală de Paşapoarte prestează serviciile publice electronice, în condiţiile legii, pe măsura operaţionalizării infrastructurii necesare, la nivel naţional.

*

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Proiectul, iniţiat de către deputaţii REPER, introduce măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi protecţia şi sprijinul oferit victimelor violenţei domestice. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Raportările Poliţiei Române indică o creştere alarmantă a violenţei domestice în primele trei luni ale anului 2024, cu peste 28.000 de cazuri confirmate, reflectând o realitate sumbră şi o presiune crescândă pentru acţiuni mai hotărâte şi sistematice, arată comunicatul de presă al REPER.

*****

Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a semnat un decret prezidenţial, cu ocazia vizitei premierului Marcel Ciolacu la Ankara. Decizia se va operaţionaliza în jurul datei de 1 iunie, potrivit unor surse oficiale.

”Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii. şi protecţie internaţională”, prevede decretul semnat de preşedintele Turciei.

*

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care modifică legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, în vederea simplificării procedurilor administrative, reducerea birocraţiei, sporirea ordinii şi siguranţei publice, cât şi a vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor. Astfel, „posesorii paşaportului european pentru arme de foc se pot deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta, fără a mai fi necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale sau eliberarea altor documente de către Poliţia Română”.

*

Liderul AUR George Simion a afirmat că a lansat o provocare la adresa lui Nicolae Ciucă şi a lui Marcel Ciolacu şi anume să promită deschis tuturor românilor că niciodată nu vor propune legi, norme sau ordonanţe de urgenţă prin care să fie acceptate sau legiferate căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în România. 

Trebuie doar să ne uităm la activitatea europarlamentarilor PSD şi PNL pentru a înţelege pentru cine se luptă aceştia cu adevărat la Bruxelles. Nu pentru voi, românii care i-au trimis acolo, ci pentru toate minorităţile sexuale, pentru toate rapoartele care interzic folosirea cuvintelor «mamă» şi «tată». Una zic în ţară, alta votează în afară!”, a declarat George Simion, pe site-ul personal.

El a mai spus că „la fel de duplicitar s-au comportat şi în timpul Referendumului pentru Familie”.

*

Procuratura Curţii Penale Internaţionale (CPI) a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pentru ministrul apărării, Yoav Gallant, precum şi pentru principalii trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii. Cererea procurorului Karim Khan va ajunge la o cameră preliminară formată din trei magistraţi, prezidată de judecătoarea din România Iulia Motoc.

Judecătoarea Iulia Motoc, fost reprezentant al României la CEDO şi fost judecător constituţional, a fost aleasă judecător al Curţii Penale Internaţionale la sfârşitul anului trecut.

*****

INS anunță că numărul locurilor de muncă vacante a fost 35.000 în primul trimestru, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul anterior. Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare şi industria extractivă, respectiv în alte activităţi de servicii. În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în construcţii (+1.300 locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (+0,7 mii locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

*

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că au avut loc tragerile la sorţi computerizate prin care au fost desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024. Corpul experţilor electorali este evidenţa permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

*

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care propune scutirea de impozit sau taxă pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construire şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Actul nromativ merge la promulgare.

*

Grupul grec PPC, care a achiziţionat operaţiunile Enel din România, a înregistrat un profit net de 86 de milioane de euro, în primul trimestru al anului, în creştere cu 68,6%, de la 51 de milioane de euro în trumestrul 1 din 2023.

Cererea de energie electrică în Grecia a crescut cu 2,2% în T1 2024, comparativ cu T1 2023. În România, cererea de energie electrică a crescut cu 1,9% în T1 2024, comparativ cu perioada respectivă din 2023.

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,8 milioane de clienţi în total, oferindu-le o gamă largă de produse şi servicii energetice. PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa din Atena din 2001.

One thought on “Știrile zilei de Marți, 21 mai 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *