Sărbătoare: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sărbătoare: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Astăzi, biserica ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Sărbătoarea creştină de astăzi este marcată în calendar drept „Sfinţii mari împăraţi şi întocmai ca apostolii, Constantin şi Elena“. Sfîntul Constantin a fost al 32-lea împărat al Imperiului Roman după August. Întreaga sa viaţă a fost o luptă pentru eliberarea Bisericii creştine de sub prigoana păgînă.
Constantin i-a declarat război păgînului Maxenţiu, care împărăţea pe atunci la Roma şi îi chinuieşte pe creştini . El s-a rugat lui Dumnezeu să-l ajute în luptă pentru a-i elibera pe creştini. În una din zile, lui Constantin i s-a arătat pe cer o cruce mare, strălucitoare şi înconjurată de stele, sub care scria „hoc signo vinces“ – „cu acest semn vei birui“. Şi-a dat seama că primise un semn de la Dumnezeu şi imediat a poruncit tuturor soldaţilor să zugrăvească semnul Sfintei Cruci pe steagurile de luptă, pe scuturi şi pe coifuri. L-a învins pe Maxenţiu. După ce a ajuns la cîrma imperiului, împăratul Constantin a dat poruncă scrisă ca toţi credincioşii să fie lăsaţi liberi. Acest act este cunoscut pînă astăzi sub numele de Edictul de la Milan (313) şi conturează pentru prima dată noţiunea de libertate religioasă în întreaga lume. În anul 324, Constantin şi mama sa Elena s-au stabilit în noua capitală din Iperiul de Răsărit pe care a numit-o Constantinopol. Cu aceeaşi credinţă în Dumnezeu, Elena, mama lui Constantin, s-a dus la Ierusalim, în fruntea unei sfinte solii, pentru a căuta crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi locul în care Mîntuitorul a fost îngropat. La 14 septembrie 326, a adus Sfînta Cruce în faţa credincioşilor din imperiu. Împăratul Constantin s-a ocupat de îmbunătăţirea vieţii creştinilor şi a generalizat ca zi de odihnă duminica, ziua Învierii lui Hristos.

Superstiţii
În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă şi că cine va împărţi cruciuliţe astăzi va ieşi învingător din orice încercare. Pentru a preîntîmpina distrugerea holdelor şi a strugurilor de către păsările cerului, nu se lucrează în această zi, iar celor ce vor lucra în aceasta zi li se vor arde bucatele pe cîmp. Femeile înlătură cu aghiasmă şi tămîie duhurile necurate din casă. Azi nu e bine să te cerţi sau să te desparţi de cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *