România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie 2024)

România trece la ora de vară

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie 2024), când ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. 30 martie 2024 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.

Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie. Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

*

Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă, reaminteşte un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la o poziţie comună nici după doi ani de la momentul respectiv.

România a trecut la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 a devenit ora 01:00. Decizia a fost luată pentru a economisi energie electrică şi pentru a profita mai mult timp de lumina naturală.

Datul ceasului cu o oră înainte are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui.
Acest lucru se face pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. În acest fel se economisește și energia electrică necesară iluminatului. Schimbarea orei are, de cele mai multe ori efect asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Această schimbare poate perturba ceasul biologic, pot surveni și dereglări hormonale (melatonina). Melatonina este hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului. Studiile arată că în această perioadă au loc mai multe accidente decât în mod normal, deoarece schimbarea favorizează apariția oboselii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *