Liga 4 / Cel mai mare blat din fotbalul județean se află în plină desfășurare

Liga Tractoriștilor se desfășoară fără ca echipele să respecte Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice din România.

 

Fotbalul călărășean este într-o continuă prăbușire. Nu mai amintim acum despre dezastrul de la echipele de juniori, unde sunt zeci de tineri care nu știu nici măcar să alerge corect. Lucrurile sunt cât se poate de grave, motiv pentru care sărim peste introducere și ajungem direct la subiect.

Potrivit site-ul www.frf-ajf.ro, un număr de 46 de cluburi și asociații sportive sunt afilitate Asociației Județene de Fotbal Călărași. Asta nu înseamnă că toate aceste grupuri au dreptul regulamentar de a participa la întrecerile organizate de către forul condus de Bratu Cațaros. În virtutea prevederilor ROAF, echipele pot fi afiliate temporar la AJF și pot participa la competiții fără a avea personalitate juridică pe baza hotărârii Adunării Generale sau a Biroului Executiv al AJF. În termen de 15 zile, cluburile în cauză trebuie să-și modifice statutul, actul constitutiv sau contractul de societate, fiind obligați să se înscrie în Registrul Sportiv, iar în 30 de zile să comunice AJF rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii pronunțate de instanța judecătorească. Din acel moment au drept de legitimare a jucătorilor și pot face cheltuieli în contul noii societăți.

 

Doar 5 echipe sunt în legalitate

 

În Liga județeană, a 4-a, situația este cât se poate de gravă. Echipele, 44 la număr acum, sunt împărțite în 3 serii, una mai slabă ca alta. Sistemul prin care va fi desemnată campioana județeana este arhi-cunoscut, motiv pentru care nu mai insistăm asupra lui. Mai ales ca Venus Independența va fi reprezentanta județului nostru la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. Când spunem asta nu vrem să aruncăm cu noroi în munca antrenorului Ilie Zeciu. Campioana județeană își merită poziția din clasament, are cei mai buni jucători, cea mai frumoasă bază sportivă și își merită cu vârf și îndesat titulatura de “Barcelona județului„. Nu mai pomenim de priceperea unor conducători precum Ion Radu Slic sau Emil Ciortan. Independența este una dintre puținele, foarte puținele, cluburi din județul Călărași care deține un Certificat de Identitate Sportivă. Fără acest act, nu se poate merge la baraj. FRF nu este AJF!!! Celelalte grupări care se pot lăuda cu CIS sunt Fortuna Tămădău, Victoria Lehliu Gară, CS Curcani și Victoria Chirnogi. Tămădău și Curcani vor juca în Onoare din vară, Lehliu Gară s-a “tăiat” dupa remiza cu Fundulea, iar Chirnogi nu are drept de promovare cu echipa a doua. În aceste condiții, Venus se pregătește de baraj. Doar cinci echipe cu CIS din 46 de membri afiliați? Groaznic.

Dumitrescu: „, Noi nu știm care cluburi din județ au Certificat de Identitate Sportivă„

 

Toate datele prezentate până acum figurează în Registrul Sporturilor. Marius Dumitrescu, șeful Direcției Județene pentru Sport și Tineret, explică: “Sediul nostru a ars acum ceva timp. Atunci au fost distruse multe documente. Din acest motiv, noi nu știm care cluburi din județ au Certificat de Identitate Sportivă. În perioada următoare vom încerca să-i contactăm pe toți pentru a le cere câte o copie a documentului de care au nevoie pentru a putea funcționa conform Legii Sportului. Dintre echipele care participă la campionatul județean de fotbal, doar cinci au CIS. Așa apare în situația noastră de acum. Dacă mai sunt și altele, atunci să ne aducă o copie a certificatului„.

 

Mihai Stroe: „Cei care conduc sportul călărășean trebuie să refacă situația„

 

Mihai Stroe, cel care s-a aflat la conducerea DJST Călărași înaintea lui Marius Dumitrescu, spune că atunci nu toate echipele care participau la Liga Tractoriștilor aveau CIS. “Din fericire, eu nu mai eram director atunci cand a ars sediul. Îmi amintesc însă că nu toate echipele care jucau în Liga a 4-a aveau CIS. Cred că doar jumătate aveau toate documentele în ordine, doar cele mai răsărite, care erau, de obicei, în prima jumătate a clasamentului. S-ar putea ca unele cluburi să fi pierdut CIS-ul dacă nu mai întruneau condițiile impuse de Legea Sportului. Este mare păcat că s-a pierdut arhiva Direcției. Cei care conduc sportul călărășean trebuie să refacă situația” a precizat Stroe.

 

Cațaros minte în Săptămâna Mare

 

 

În 2003, AJF Călarasi, cu Tache Ionescu președinte, echipele Navol Oltenița, Steaua Floroaica, Voința Chiselet și Progresul Fundulea au pierdut toate jocurile din returul campionatului cu scorul de 3-0. Adunarea Generală de atunci a considerat că formațiile mai sus enumerate au tratat cu indiferență Legea Sportului, au desconsiderat competiția, AJF Călărași și echipele participante la întrecere. Bratu Cațaros, președintele AJF, susține că întrecerea pe care o organizează este perfect regulamentară. “Toate echipele care participă la Liga a 4-a au Certificat de Identitate Sportivă. Fără acest document, nu aveau drept să participe la întrecere. Nu sunt nici un fel de probleme din punctul ăsta de vedere. Eu nu știu care este situația de la Direcția Județeana pentru Sport și Tineret. Dânșii au avut un incendiu, dar la noi toate actele sunt în regulă. Când am fost ales președinte la AJF Călărași chiar am cerut ca toate echipele să aducă acest document”, a declarat boss-ul fotbalului călărășean pentru www.sportcalarasean.ro.

 

Fără CIS, nu poate obține sponsorizări din partea societăților private

 

Evident, Cațaros ascunde gunoiul sub preș, făcându-se părtaș la un campionat organizat pe blat, după reguli numai de el știute. N-are rost să înșirăm acum lista echipelor care activează încălcând Legea Sportului pentru a nu consuma spațiul degeaba. Progresul Fundulea, liderul Seriei B din Liga Tractoriștilor, este una dintre echipele care nu poate reprezenta județul Călărași la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a din cauza faptului că nu deține Certificat de Identitate Sportivă. “Nu eu mă ocup de obținerea documentelor. O să vorbesc cu băiatul care trebuia să se ocupe„, a fost explicația evazivă a primarului Dorobanțu. Acesta susține că persoana ce trebuie să se ocupe de intrarea în legalitate a echipei pe care o finanțează nu are telefon mobil. Nici noi n-avem ciungă în păr!

Nerespectarea Legii Sportului complică situația financiară a echipelor din Liga Tractoriștilor. Fără CIS, nici un club nu poate obține sponsorizări din partea societăților private. Acesta este și motivul pentru care cele mai multe echipe din județul Călărași, dacă nu chiar toate, își desfășoară activitatea doar din fonduri alocate de către primăriile comunelor în care activează. Banii publici merg direct în conturile AJF Călărași, care emite facturi pe bandă rulantă. Cu o întrecere în care doar 5 echipe respectă Legea Sportului, campionatul județului Călărași merită să fie numit Liga Tractoriștilor. Nu e doar vina lui Bratu Cațaros, ci și a primarilor care încalcă legile statului. Este un blat la care toți se fac părtași fără ca cineva să-i deranjeze.

 

Cătălin NIȚU

 

catalin.nitu@informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *