Campionatul Mondial de fotbal cu 48 de echipe in loc de 32

Gianni Infantino: Campionatul Mondial de fotbal cu 48 de echipe in loc de 32
Gianni Infantino: Campionatul Mondial de fotbal cu 48 de echipe in loc de 32

Propunerea preşedintele FIFA, Gianni Infantino, de creştere a numărului echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului Mondial de la 32 la 48 a fost aprobată
Consiliul FIFA, reunit la Zurich, a aprobat în unanimitate mărirea numărului de participante la turneul final al Cupei Mondiale de la 32 la 48, începînd de la ediţia din 2026.Cei 33 de membri ai consiliului au validat astfel o formulă cu 16 grupe de cîte trei echipe! Ca urmare a măririi numărului participantelor, va creşte şi numărul meciurilor, de la 64 la 80.În decembrie, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, declara că federaţiile naţionale sînt „în proporţie covîrşitoare“ în favoarea măririi numărului echipelor participante la Cupa Mondială de la 32 la 48. Conform proiectului preşedintelui FIFA, turneul final va avea 16 grupe de cîte trei echipe. Din fiecare grupă se vor califica în faza următoare primele două clasate, iar apoi competiţia va continua în sistem eliminatoriu. Turneul se va desfăşura pe durata a 32 de zile, iar numărul meciurilor va creşte de la 64 la 80. Numărul participantelor la Cupa Mondială a fost mărit anterior în 1998, de la 24 la 32.

Marile cluburi sînt nemulţumite

Asociaţia europeană a cluburilor (ECA), prin vocea preşedintelui său, Karl-Heinz Rummenigge, a regretat mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, de la 32 la 48. „Este o decizie care a fost luată din motive politice mai degrabă decît din motive sportive şi este regretabil. Repetăm că nu sîntem în favoarea extinderii Mondialului. Nu vedem de ce ar trebui schimbat actualul sistem cu 32 de echipe, care a dovedit că este cea mai bună formulă. Vom analiza amănunţit consecinţele şi vom evoca acest subiect la viitoarea întîlnire a conducerii noastre, la sfîrşitul lui ianuarie“, a afirmat Rummenigge. Mărirea numărului de echipe la Mondial a fost comentată şi de
Massimiliano Allegri, antrenorul lui Juventus Torino. „48 de echipe înseamnă mult, să vedem cum va fi pus în practică acest format. Fotbalul se schimbă, cei care decid în acest sport încearcă să mărească beneficiile. Acum, fotbalul înseamnă spectacol şi business. Din punct de vedere al antrenorului unei echipe de club, sînt prea multe naţionale în acest format. Dacă aş fi selecţioner, aş fi cu siguranţă mulţumit“, a spus Allegri.

FIFA menţine principiul rotaţiei

Gazda primei Cupei Mondiale cu 48 de echipe, care va avea loc în 2026, în urma deciziei luate marţi de Consiliul FIFA, va fi aleasă în mai 2020. FIFA va menţine principiul rotaţiei, astfel încît continentele care organizează CM 2018 şi CM 2022, Europa, respectiv Asia, nu pot găzdui CM 2026. Procesul de selecţie al ţării organizatoare va cuprinde patru etape. Prima are loc pînă în luna mai 2017 şi va include o perioadă de consultări şi de stabilire a strategiei.
A doua fază, cea mai meticuloasă, are loc între iunie 2017 şi decembrie 2018, după care are loc procesul de evaluare între ianuarie 2019 şi februarie 2020.
Alegerea gazdei va avea loc cu prilejul Congresului FIFA din mai 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *