
20 noiembrie 2014
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că până în 2020 numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.
Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650 000 victime; dintre acestea, 80 000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv .
Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi marchează în data de 20 noiembrie 2014 – Ziua Naţională fără Tutun printr-o campanie ce are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun;creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
În acest context, în perioada 17 – 21 noiembrie 2014 specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi, alături de parteneri, desfăşoară activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, astfel:
- În mediul şcolar – în instituţii de învăţământ din municipiul Călăraşi: Şcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”, Liceul Danubius şi Grădiniţa cu Program Prelungit „Rostogol”; instituţii de învăţământ din judeţul Călăraşi: Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” Olteniţa şi Liceul „Alexandru Odobescu” Lehliu Gară.
- În comunitate – distribuire de materiale informative alături de voluntarii centrului.
– Tinerii rezidenţi din cadrul DGASPC – CSS Sera și elevii Școlii Gimnaziale “Constantin Brâncoveanu” Călărași vor asista la interpretarea scenetei „Vinovaţi sau nevinovaţi? de către voluntarii CPECA: de la Colegiul Național “Barbu Știrbei: Petrescu Grațiela, Radu Ionuț, Radu Vlăduț, Ionel Mihaela; de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”: Ciobanu Aura, Șerbu Mădălina, Zamfir Denisa, Florescu Cosmina, de la Colegiul Economic: Radu Florian, Dumitrescu Viorel, Lăzărică Alexandra, Barbu Răzvan, Greceanu Alexandra; de la Liceul Danubius: Dumitrache Ștefania, Spânu Alina și de la Colegiul Agricol “Sandu Aldea”: Soare Florin.
De asemenea, în luna noiembrie 2014, proiectele implementate de CPECA Călăraşi în mediul preşcolar, gimnazial şi liceal vor aborda teme referitoare la implicaţiile consumului de tutun şi beneficiile unei vieţi fără fumat.
Lasă un răspuns