Primăria Municipiului Călărași prezentă la Gala Premiilor Participării Publice (G3P)

Primăria Municipiului Călărași prezentă la Gala Premiilor Participării Publice (G3P)
Primăria Municipiului Călărași prezentă la Gala Premiilor Participării Publice (G3P)

Săptămâna trecută, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, gală unde Primăria Municipiului Călărași a fost prezentă cu povestea de participare ”Consultarea cetățenilor în construcția bugetului pe anul 2015”.

 

Mesajul ediției din acest an a fost “Dacă vrei să schimbi ceva, nu mai sta în banca ta”, iar premianții sunt oameni și organizații care, prin intervenții în decizii publice, au adus schimbări importante pentru comunitățile pe care le reprezintă. Anul acesta s-au înscris în competiție 46 de povești de participare publică, care vorbesc despre: protecția mediului înconjurător, sănătate, educație, dezvoltarea orașelor, exploatarea irațională a resurselor naturale, modificarea legii partidelor. De menționat ar fi că anul acesta a fost primul an în care în Gala participării publice au putut să se înscrie și autorități publice locale, evenimentul fiind destinat, până acum, exclusiv ONG-urilor sau cetățenilor.

 

În urma jurizării, Primăria Municipiului Călărași a fost invitată, în luna mai a.c., la o vizită de studiu în capitala Islandei, Reykjavik, susținută financiar de Fondul ONG/EEA Grants prin proiectul ”Participare publică pe înțelesul tuturor”. Vizita în Islanda este găzduită de Citizens Foundation și are ca unul dintre subiecte cele două platforme online folosite de Primăria Reykjavik:

-a. Better Reykjavik – o platformă de dezbateri pentru subiecte de interes pentru cetățeni

b. Better Neighborhoods – o platformă de bugetare participativă în care cetățenii orașului propun idei de proiecte, primăria le evaluează financiar și, în urma unui vot online exprimat de locuitori, decide implementarea lor.

 

”Suntem onorați că povestea noastră de participare a fost aleasă de juriul Galei Participării Publice, fapt ce ne responsabilizează și mai mult în dialogul constant pe care trebuie să-l avem cu cetățenii. În urma acestei vizite de studiu în Islanda vom veni cu bune practici care să inspire activitatea Primăriei Municipiului Călărași în ceea ce privește consultarea cetățenilor.” – primar Daniel Ștefan Drăgulin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *