Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara ţării

Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara ţării

Lipsa lucrătorilor cu înaltă calificare din România este pusă pe seama migraţiei masive din ultimii ani. Potrivit Raportului “Migration and Brain Drain”, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială, peste 27% dintre muncitorii români care au specializări universitare locuiau în afara ţării în anul 2017. Cele mai afectate domenii de lipsa acestor persoane înalt calificate sunt ştiinţa şi tehnologia. Cel mai probabil procentul persoanelor calificate care trăiesc în Diaspora a crescut în ultimii ani, având în vedere creşterea continuă a ratelor e emigranţi, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Raportul Băncii Mondiale precizează că „migraţia persoanelor cu înaltă calificare în Europa şi Asia Centrală a crescut rapid în ultimele câteva decenii. În Europa de Est şi Balcani, schimbarea regimului şi intrarea multora dintre aceste ţări în Uniunea Europeană a deschis uşile Europei de Vest pentru mulţi tineri profesionişti. Ca urmare, emigrarea din România a crescut cu 287% între 1990 şi 2017. Muncitorii cu înaltă calificare din România au înregistrat cea mai mare rată de emigrare: 27% din stocul total al acestor lucrători trăiau în străinătate în 2017. Acest proces a dus la deficienţe de forţă de muncă, în special în domeniile ştiinţei şi tehnologiei.” Pentru anul 2017 stocul de emigranţi a fost de 3,6 milioane.

Această valoare reprezintă 18,2% din populaţia României. Raportul mai arată că în România aproximativ 11% din populaţia cu vârste între 24 şi 65 de ani avea educaţie universitară în anul 2017. Asta pentru că aproape 40% dintre cei din această categorie emigraseră. Numărul emigranţilor a fost de 238.926 în anul 2018, în creştere cu 19.599 de persoane faţă de anul trecut, potrivit INS. Raportat la datele din ultimul deceniu, migraţia românilor a fost cea mai mare din 2010 încoace.
În 2018 au emigrat 44.048 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 0 şi 19 ani, potrivit datelor Institutului Naşional de Statistică. Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, potrivit datelor oficiale.

Cu cât sunt mai educaţi, cu atât e mai mare predispoziția oamenilor spre relocare pentru a câştiga mai bine de pe urma calificării lor. Asta susţine un studiu UNESCO publicat recent. Peste 6.500 de profesori de liceu şi gimnaziu, învăţători şi educatori au emigrat din România şi şi-au cerut recunoaşterea profesiei în ţările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. Cadrele didactice sunt astfel pe locul al treilea în topul migraţiei specialiţtilor, după cele 18.597 de asistente medicale şi cei 12.103 medici înregistraşi în statisticile oficiale, scrie edupedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *