Persoanele cu certificat de handicap cărora le-au fost luate drepturile pe motiv de fraudă vor fi reevaluate

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat că ordonanţa prin care sunt suspendate ajutoarele sociale în cazul asistaţilor datornici la bugetul de stat urmează să fie modificată. Ordonanţa emisă de Guvernul Boc prevedea că persoanele care au datorii la stat nu mai primesc ajutoare sociale. Ministrul Mariana Câmpeanu a declarat că asistaţii sociali urmează să primească o perioadă de graţie de şase luni în care pot să-şi plătească taxele către stat.
Asistaţii sociali vor putea să plătească datoriile chiar din ajutoarele primite de la stat. De asemenea, Ministerul Muncii a creat şi o comisie care să reevalueze deciziile prin care au fost anulate sute de certificate de handicap, despre care fostul ministru Claudia Boghcevici a declarat că au fost obţinute fraudulos.

 

În decembrie 2011, Guvernul Boc a emis o ordonanţă care prevede că asistaţii sociali care nu îşi plătesc taxele nu mai primesc ajutoare sociale. Ordonanţa spunea că în primă fază ajutorul social este suspendat cinci luni de zile prin ordin al primarului. În acestă perioadă asistatul social are posibilitatea să-şi achite datoriile către stat, iar în momentul în care plăteşte se reia şi plata ajutorului social. Dacă după cele cinci luni asistatul social tot nu-şi achită dările, atunci pierde definitiv ajutorul social.

 

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că doreşte să modifice ordonanţa menţionată mai sus prin acordarea unei perioade de graţie de şase luni pentru asistaţii sociali datori la stat. În acestă perioadă, ajutorul social nu este suspendat. Ordonanţa actuală nu prevede un asemenea termen, ci spune că, dacă până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, primarul constată că nu au fost plătite taxele, atunci suspendă ajutorul social pentru asistatul social datornic. Acum ministrul Muncii spune că asistaţii sociali datornici ar putea primi o amânare de şase luni în care să poată achita datoriile către stat. O altă măsură avută în vedere este şi aceea ca asistaţii sociali datori statului să platească taxele restante chiar din ajutoarele sociale. Ministrul Mariana Câmpeanu a explicat că aceste modificări vor fi făcute în Parlament.

 

Ministerul Muncii pregăteşte o nouă formă de ajutor social. Ministrul Mariana Câmpeanu a declarat că, din 2013 va exista un ajutor pentru consumul de energie. O formă de asistenţă socială similară cu ajutorul pentru încălzire. “În afară de ajutoarele de încălzire, care s-au dat şi se vor da, mai pregătim pentru anul viitor un ajutor pentru consumul de energie pentru că de la anul va creşte preţul. Este vorba de acel consumator vulnerabil. Acum lucrăm la metodologie”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *