Părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I la 5 ani sau direct în clasa a II-a.Vezi condiţii

Părinţii şi-ar putea înscrie copiii în clasa I chiar şi la cinci ani, dacă evaluarea psihosomatică este favorabilă şi, totodată, i-ar putea înscrie direct în clasa a II-a în urma unor teste, a anunţat, joi, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea.
Secretarul de stat a spus că Legea educaţiei creează premizele pentru ca părinţii să-şi poată înscrie copiii la şcoală la vârsta de şase ani, dar nu există restricţii pentru aceia care ar dori înscrierea chiar mai devreme de această vârstă.

“În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani”, a precizat Oana Badea.

Ea a subliniat că, potrivit legii, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I la vârsta de cinci ani, dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare.
Secretarul de stat a precizat câteva aspecte legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013.

Potrivit Oanei Badea, aproximativ 80 la sută dintre copii au fost cuprinşi în anul şcolar 2010-2011 în învăţământul preşcolar din România. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95 la sută dintre copii să fie cuprinşi în această formă de învăţământ.

Badea a precizat că 20 la sută dintre copii cu vârste între trei şi şase ani nu au fost niciodată la grădiniţă.

“Statul are obligaţia să se ocupe şi de aceşti 20 la sută dintre copii care nu ştiu ce înseamnă grădiniţă”, a mai spus secretarul de stat.

Ea a adăugat că înscrierea în anumite unităţi de învăţământ suprasolicitate se face încă din 2005 în baza metodologiei foarte clare, potrivit căreia prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ.

Acest lucru se întâmplă şi pentru anul şcolar 2012-2013, când în prima etapă în toate unităţile de învăţământ vor fi înscrişi copiii arondaţi circumscripţiei respective. În a doua etapă are loc înscrierea copiilor la alte unităţi de învăţământ decât cele la care sunt arondaţi.

“Legat de această problemă, în Bucureşti este o situaţie particulară, întrucât 50 la sută dintre părinţi şi-au înscris copiii în anii anteriori la o altă unitate de învăţământ decât aceea la care au fost arondaţi. Unităţile de învăţământ pot stabili un criteriu de selecţie în cazul în care există foarte multe cereri pentru o şcoală, pe lângă criteriile generale prevăzute în metodologia MECTS. Totodată, există posibilitatea modificării planului de şcolarizare în limita capacităţii unităţii de învăţământ, astfel încât să fie cuprinşi copii care nu sunt arondaţi respectivei unităţi”, a mai spus secretarul de stat.

Oana Badea a subliniat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.

Secretarul de stat a lansat o invitaţie sindicatelor pentru a participa la întâlniri privind implementarea clasei pregătitoare şi clasei I în anul şcolar 2012-2013.

Până în luna septembrie, Ministerul Educţaiei va dota unităţile cu mobilier adecvat vârstei copiilor din clasa pregătitoare. De asemenea, va fi pregătit un set complex de mijloace de învăţământ adaptate predării la această clasă. În plus, va fi organizat chiar un spaţiu de joacă pentru aceşti copii.

Copiii vor învăţa cu acelaşi cadru didactic din clasa pregătitoare şi până la sfârşitul clasei a IV-a.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *