Părinţii cu venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii vor putea lua indemnizaţie

Părinţii cu venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii vor putea lua indemnizaţiePărinţii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii vor beneficia de indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.
Aceste drepturi ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2014.

 
Indemnizaţia ar urma astfel să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani.
“Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie”, se menţionează în expunerea de motive la proiectul de lege.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Senat în calitate de prima Cameră sesizată. Ea a fost iniţiată de senatorul PDL Mihaela Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *