Asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei

Asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei
Asistenţa socială: Solicitanţii de ajutoare vor depune un dosar în loc de trei

Guvernul a adoptat o hotărîre prin care introduce noi măsuri de simplificare în asistenţa socială, printre care reducerea numărului de dosare de cerere a ajutorului social şi eliminarea burselor şcolare din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale.

Potrivit noilor măsuri, pentru obţinerea venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei solicitantul va depune un singur dosar iar în cazul în care iniţial se stabileşte dreptul la venit minim garantat şi ulterior apare un copil în familie, solicitîndu-se alocaţia pentru susţinerea familie, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar.

De asemenea, numărul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obţineau de la 7-9 instituţii, la 15-17, diminuîndu-se în acest fel şi costurile suportate de beneficiar şi timpul petrecut pentru obţinerea documentelor.

“Înseamnă trecerea de la 50 de documente, pe care trebuie beneficiarul să le obţină de la opt, nouă autorităţi ca să le depună în dosare. (…) Însemnau trei proceduri diferite, trei dosare diferite. Asta, în acelaşi timp, salvează şi asistenţilor sociali şi autorităţilor locale. Pentru că ne dorim ca asistenţii sociali să fie pe teren şi nu îngropaţi de dosare. Acum, în momentul în care beneficiarul depune un singur dosar sau două, în cazul în care nu cere şi ajutorul de încălzire sau nu depune în perioada respectivă, asta înseamnă că şi angajaţii din primării, asistenţii sociali au o treime din timpul pe care îl aveau înainte prinşi în verificarea dosarelor. Restul timpului sînt degrevaţi să meargă pe teren, să poată să verifice situaţia familiilor, să poată să asiste familia în a ajuta”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii Oana Ţoiu, în cadrul unei conferinţe organizată vineri la sediul instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *