Angajatorii beneficiază de scutiri și subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj dacă încadrează în muncă persoane cu vârsta peste 45 de ani

Angajatorii beneficiază de scutiri și subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj dacă încadrează în muncă persoane cu vârsta peste 45 de aniÎn primele 7 luni ale acestui an, 25 de persoane cu vârstă peste 45 ani și 22 șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale au fost încadrați prin acordarea de facilități fiscale angajatorilor.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi (AJOFM) acordă, lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, angajatorilor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Suma respectivă se acordă agenţilor economici, în baza art. 85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, de la data încheierii convenţiei cu AJOFM Călăraşi, pentru fiecare persoană încadrată în muncă din categoriile amintite. În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 lei, valoarea acestuia putându-se modifica prin Hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat în anul anterior.

 
Pe lângă subvenţiile primite, angajatorii mai beneficiază si de scutirea, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii.
De sprijin financiar din partea AJOFM Călărași beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă persoane care mai au cel mult 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, este acordată o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, pe perioada încadrării acestor persoane, până la îndeplinirea condițiilor de pensionare. Se realizează în acest mod prelungirea vieții active a persoanelor care mai au 3 ani până la îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate sau a pensiei pentru limită de varstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *