31 % din cheltuielile românilor se duc pe mâncare

În coşul de consum al românilor, peste 31% din cheltuieli sunt pentru alimente. Procentul a scăzut faţă de anul trecut,rămânând totuşi îngrijorător în comparaţie cu media Uniunii, de 15 %. Faţă de anul trecut, când alimentele aveau o pondere de 35,4% în coşul de consum, românii au renunţat la unele alimente de bază. Consumăm mai puţină pâine şi mai dăm bani mai puţini pe ulei, lapte, ouă şi zahăr. În schimb, cumpărăm mai multă carne. Cam cu 0,37 % faţă de anul trecut.

Scădere a înregistrat şi ponderea bauturilor alcoolice şi al tutunului în coşul zilnic. De la 8,5 la 6,8 la sută. În cazul ţigărilor, scăderea a fost de 2,7 %.

Creşteri în coşul de consum au avut însă serviciile medicale şi transportul. Majorarea preţurilor la medicamente a făcut ca ponderea să „sară” cu 3,7% faţă de anul anterior.
În cazul tranporturilor, saltul a fost şi mai mare. De la 7,5% în 2011, la 13,7% în 2012, aproape de media europeana de 15,2%. O explicaţie este că în ultimii ani, preţul benzinei s-a dublat.

 

Florin Driga
florindriga@informatiadecalarasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *