15 august, zi liberă pentru salariaţi

Miercuri, 15 august este una dintre cele 12 sarbatori legale de care au parte angajatii romani, potrivit Codului muncii. Angajatorii care nu acorda zilele libere legale sunt amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

 

 

 

Totusi,exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.
Angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

 

 

Compensatii pentru cei care merg la serviciu in 15 august

Chiar daca sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in ziua de 15 august, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Practic, pana pana 14 septembrie cei care au lucrat in 15 august pot solicita angajatorului o zi libera.

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.

Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale “din motive justificate”, salariatii trebuie sa beneficieze de un “spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.

 

 
Conform Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
Ziua Sfantului Andrei – 30 noiembrie;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun – 26 si 26 decembrie.

 

 

 

Din cele 12 de sarbatoare ale anului 2012, doar opt sunt zile din timpul saptamanii, restul fiind in zile de week-end, cand salariatii care lucreaza luni pana vineri sunt oricum liberi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *