Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018

Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018
Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018

Producătorul belgian al vaccinului împotriva hepatitei B a anunțat, încă din 2016, autoritățile române că, din cauza unor motive de fabricație, pînă în ianuarie 2018 produsul nu va mai fi adus în România, pacienții cerînd autorităților să caute soluții, chiar să împrumute din alte țări, deoarece peste 150.000 de copii ar rămîne neimunizați, a declarat, luni, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

“Au mai fost perioade cînd nu s-a mai găsit vaccin, dar perioade scurte. Lipsa vaccinului împotriva hepatitei B este o veste foarte proastă, o problemă foarte gravă, mai ales pentru copiii născuți din mame infectate cu virusul hepatitic B. Ca mamă cu hepatită am fost foarte îngrijorată pentru copilul meu. Știu cît de greu și cît de tragic poate fi pentru cineva în situația aceasta. În același timp, lipsa vaccinului este o problemă și pentru copiii din medii defavorizate, a celor din centrele de plasament. Sperăm să se găsescă niște soluții, chiar și de a împrumuta de la alții pentru că altfel riscăm să pierdem tot ceea ce am făcut bun”, a declarat, luni, Marinela Debu, președintele APAH-RO.

Începînd cu anul 1995, nou-născuții au fost vaccinați împotriva hepatitei B printr-un program național de imunizare, întrucît în România erau aproape cele mai multe cazuri de boală din Europa, a explicat Debu, la conferința “Prevenția și accesul la tratament reprezintă urgențe pentru România în lupta cu hepatita”.

“În anii aceștia, de mai bine de 20 de ani, adică din 1995, cînd s-a introdus vaccinarea obligatorie a nou-născuților, numărul cazurilor de boală a scăzut foarte mult. Gîndiți-vă ce înseamnă un an pierdut, peste 150.000 de copii nou-născuți nevaccinați. Am fost exemplu în Europa, că, odată cu introducerea imunizării, a scăzut incidența bolii”, a spus Marinela Debu.

Achim Kautz, consilier pe politici de sănătate al Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA) și unul dintre inițiatorii strategiei vizînd hepatita, implementată de curînd în Germania, a spus că România nu este singură, trebuie doar să întrebe și alte țări cînd are probleme, de exemplu, pe Germania.

“Este improtant ca România să știe că nu este singură. Să se deschidă, să caute soluții. Sînt mai multe soluții, colegii din alte țări, să întrebe Germania sau alte țări dacă pot ajuta. Este nevoie de negocieri mai bune cu producătorii”, a mai spus Kautz.

Denumirea comercială a vaccinului hepatitic este Engerix B, iar firma deținătoare a autorizației de punere pe piață este GlaxoSmithKline, din Belgia. Data estimată de reluare a comercializării în România este ianuarie 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *