Un nou tip de gripă ameninţă Europa

Un nou tip de gripă ameninţă Europa

Rezistent la antibiotice, extrem de contagios şi cu simptome alarmante, virusul care a făcut ravagii în Australia face acum victime în SUA, dar şi în Marea Britanie .Virusul poate fi fatal pentru femeile însărcinate şi persoanele care suferă de astm.

Epidemia de gripă din SUA, importată din Australia, şi care considerată cea mai severă din ultimii ani, a provocat   moartea a 30 de copii, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, CDC) citate sîmbătă de EFE. În ultima săptămână s-au însumat zece noi decese de minori la cele 20 de victime, de la debutul în octombrie anul trecut al actualului sezon de gripă, care afectează mai ales Ca-lifornia şi Carolina de Nord, notează CDC. Experţii se tem că actualul sezon va fi la fel de letal precum cel din 2014-2015, cînd au murit 148 de minori din cauza gripei, în timp ce în anii următori s-au înregistrat 92 şi respectiv 110 decese. Virusul gripal H3N, cel mai urît coşmar de sezon cu care s-a confruntat Australia în ultimii zece ani şi care s-a răspîndit deja în toată lumea, este rezistent la antibiotice, extrem de contagios şi cu simptome alarmante. Virusul a ajuns la finele săptămînii trecute şi în Europa, incidenţa cea mai mare fiind în Marea Britanie, dar şi autorităţile franceze au declarat starea de alertă pentru epidemie de gripă, pe tot teritoriul ţării pînă la sfârşitul lunii ianuarie 2018.   Atenţie: virusul poate fi fatal pentru femeile însărcinate şi persoanele care suferă de astm. Anul 2018 este unul dintre cei mai răi din punct de vedere al virusului gripal.

Seamănă cu o răceală 

„Gripa Aussie“, cum i se mai spune acetui nou tip de gripă care este la un pas şi de noi, este o afecţiune specifică sezonului rece. Tulpina virusului H3N2 este una dintre cele aflate în circulaţie în prezent. Seamănă cu răceală de tip A, care este extrem de răspîndită în rîndul copiilor şi persoanelor în vîrstă. În cazul răcelii, majoritatea persoanelor se vindecă fără să apeleze la antibiotice, tratîndu-se doar cu ibuprofen şi paracetamol şi consumînd multe lichide. Rareori, ră-ceala poate fi mortală şi numai în cazurile în care este asociată cu o altă afecţiune imunitară a pacientului.

De ce e periculoasă gripa australiană?

Doctorii britanici au des-coperit că virusul australian este o combinaţie între virusul răcelii B şi tulpina H3N2. Virusul H3N2 a apărut iarna trecută, dar nu s-a manifestat violent. Cele mai grave cazuri au fost înregistrate în cazul persoanelor trecute de 65 de ani. Virusurile răcelii sunt denumite A, B şi C, iar A este cea mai severă formă de manifestare. Ulterior sunt subdivizate în funcţie de proteinele pe care le conţin, acestea sunt antigenii H şi N.

La ce să ne aşteptăm?

Doctorii britanici au intrat în alarmă după ce, în prima jumătate a lunii ianuarie, în numai două zile(7 şi 8 ianuarie) au fost raportate peste 750.000 de cazuri de îmbolnăvire. Aceasta pare să fie cea mai gravă pandemie din 2008 pînă în prezent. Profesorul Paul Cosford, din cadrul Ministerului Sănătăţii din Anglia, a confirmat pentru BBC că e un virus importat din Australia, unde sînt acum temperaturi de pe peste 40 grade C, şi adus în Europa.

Cît de eficient e vaccinul antigripal?

Vaccinarea este cea mai bună măsură de protecţie împotriva virusului. Însă în prezent, vaccinul aflat în uz are o eficienţă de 40-60%. Vaccinul e eficient la persoanele de peste 65 de ani în creşterea rezistenţei la acest virus australian. Doctorii britanici recomandă ca persoanele care prezintă simptome gripale să evite să mai iasă în public, să consulte imediat un doctor, să poarte măşti pe faţă dacă ies din casă şi să consume multe lichide.

Daily Mail, semnal de alarmă

Daily Mail trage un serios semnal de alarmă despre aşa numita „Gripă Aussie”, una dintre cele mai agresive forme de gripă, cu tulpina H3N2, care a crescut exponenţial numărul cazurilor înregistrate în Marea Britanie. Spitalele au început deja să-şi închidă uşile vizitatorilor şi bisericile interzic strîngerea mîinilor în încercarea disperată de a stopa epidemia. Grav este faptul că temerile legate de deces au crescut, după ce virusul letal a făcut primele sale victime în Irlanda. Experţii se tem că tulpina virulentă a gripei se poate dovedi la fel de fatală pentru omenire ca şi gripa Hong Kong din 1968, care a ucis un milion de oameni la nivel global.

Trei decese în România 

O femeie de 40 de ani din judeţul Botoşani a decedat, ieri dimineaţă, din cauza gripei. Femeia s-a îmbolnăvit acum o săptămână dar s-a tratat acasă. A ajuns la spital în ultima clipă, fiind internată pe Secţia de Terapie Intensivă. Medicii nu au avut însă cum să o mai ajute.

Botoşăneanca decedată din cauza gripei locuia într-un sat din judeţul Botoşani şi suferea de diabet, fiind insulino-dependentă și avea un copil de 12 ani.  Acum o săptămână s-a îmbolnăvit dar a decis să urmeze un tratament acasă. Starea acesteia s-a agravat însă. În cele din urmă femeia a ajuns în urmă cu două zile la spital în stare foarte gravă.

Un copil de 15 ani din Sălaj, din comuna Poiana Blenchii, Bogdan Mocanu, a murit sătămîna trecută ucis tot de gripa sezonieră, după ce a ajuns în stare gravă la Cluj, unde a fost internat, a confirmat Centrul Naţional de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Nu se cunoştea ca băiatul să fi avut alte probleme de sănătate, dar nici nu a fost vaccinat antigripal. Este al doilea deces la nivel naţional din cauza gripei, înregistrat in sezonul de iarnă 2017-2018. Primul deces a fost confirmat cu o zi înaintea morţii pacientului din Sălaj, fiind vorba despre virus gripal, tip B, la o femeie în vîrsta de 69 de ani, din Bucureşti, care era cunoscută ca suferind şi de alte probleme medicale şi care era, de asemenea, nevaccinată antigripal.

Cum ne dăm seama dacă avem gripă? 

– febră (temperatură peste 38 de grade)
– dureri de cap
– senzaţie de oboseală şi epuizare
– tuse uscată, din piept
– durere în gît
– crampe musculare
– lipsa poftei de mîncare
– diaree şi crampe stomacale
– senzaţie de vertij, ameţeală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *