Tumorile cerebrale pot apărea de la radiografiile dentare

Persoanele care apelează cu regularitate la examinarea dinţilor lor cu ajutorul radiografiilor sunt mai expuse în faţa riscului de a dezvolta tumori cerebrale, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii americani care recomandă pacienţilor să evite astfel de examinări.
Studiul a fost publicat marţi în revista americană Cancer, editată de American Cancer Society, şi a fost coordonat de Elizabeth Claus de la Universitatea Yale.

Studiul are la bază date recoltate de la 1.433 de pacienţi americani cu vârstele cuprinse în intervalul 20-79 de ani suferind de tumori cerebrale de tipul meningioamelor – tumori în general benigne.

Pacienţii care au suportat în fiecare an o examinare radiografică a dinţilor lor, care au fost astfel expuşi la acţiunea razelor X, erau de până la trei ori mai expuşi în faţa riscului de meningiom, în comparaţie cu grupul-ţintă, alcătuit din pacienţi sănătoşi.

Rata de prevalenţă depinde de tipul de examen dentar care a fost realizat, întrucât razele X pot fi utilizate în feluri diferite, dar şi de vârsta pacientului.

stilfm.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *