Pierderea unuia sau mai multor dinţi poate influenţa semnificativ diferite aspecte legate de nivelul calităţii vieţii şi interacţiunea socială a persoanelor. Studii internaţionale arată că înainte de efectuarea unui implant pacienţii semnalează dificultăţi de a mînca (78%), de a zîmbi sau a rîde şi sînt stînjeniţi în contexte sociale (53%). În plus, la nivelul Uniunii Europene, costurile cu tratamentele stomatologice se ridică la peste 79 de miliarde de euro anual. Un studiu internaţional, publicat de National Center for Biotechnology Information.
US National Library of Medicine, a evaluat calitatea vieţii pacienţilor înainte şi după efectuarea unui implant. Calitatea vieţii se referă la acele condiţii care facilitează un trai bun, astfel încît o persoană să îşi poată desfăşura activităţile cotidiene într-o stare fizică, mentală şi socială favorabilă. Studiul publicat anul trecut a fost realizat pe un eşantion de 73 de persoane (42 de bărbaţi şi 31 de femei), cu o medie a vîrstei de 48 de ani (± 10 ani). În România, o ţară cu doar 1.500 de cabinete stomatologice publice şi peste 12.500 cabinete private, este de înţeles că nu toţi îşi permit să meargă la medic pentru problemele dentare. Studiile arată că românii vizitează cel mai rar medicul stomatolog. Mai puţin de 3 din 10 români vizitează dentistul cel puţin o dată pe an.
Datele corespunzătoare ţării noastre arată că trei din zece români şi-au pierdut toţi dinţii naturali, de trei ori mai mult faţă de media europeană. Şapte din zece români şi-au pierdut cel puţin un dinte de-a lungul vieţii.
„Observăm, însă, că interesul românilor pentru tratamente digitale complexe este din ce în ce mai mare. Stomatologia digitală cunoaşte o evoluţie tot mai accelerată, creşte numărul pacienţilor români care solicită tratamente complexe şi planuri complexe de tratament. Sînt introduse pe piaţă tot mai multe tehnologii, care fac stomatologia mai uşoară, mai rapidă, mai performantă şi mai plăcută pentru pacient“, adaugă dr. Taban.
Aceasta atrage însă atenţia asupra importanţei alegerii unui implant de calitate şi asupra riscurilor la care pacienşii se supun atunci cînd aleg neinformat un furnizor sau o soluţie de tratament.
Potrivit statisticilor existente, 58% dintre români ajung la cabinetul stomatologic cel mult o dată pe an, 3 din 10 dintre aceştia făcîndu-şi o programare doar
atunci cînd au o problemă care le provoacă durere. În aceste condiţii, nu este de mirare că doar 26% dintre locuitorii ţării noastre, adică mai puţin de 3 din 10 români, vizitează medicul dentist cel puţin o dată pe an. 7 din 10 persoane din această categorie provin din mediul rural sau nu au studii. Medicii declară că au observat în rîndul tinerilor tendinţa de a merge mai des la dentist, însă nu suficient de des încît să prevină apariţia afecţiunilor orale. Situaţia aceasta este cauzată în principal de faptul că oamenii nu pot sau nu sînt dispuşi să plătească pentru serviciile stomatologice de care au nevoie, iar acest lucru vine şi din faptul că educaţia medicală lipseşte.
Fără existenţa unui program de prevenţie foarte bine conturat, costurile cu tratamentele stomatologice sînt mari atît pentru pacient, cît şi pentru sistemul de sănătate. Studii realizate în Statele Unite arată că în cazul copiilor care merg la stomatolog în scop preventiv de la vîrsta de un an, costurile cu intervenţiile ulterioare sînt cu 40% mai mici pe o perioadă de cinci ani, comparativ cu cei care au prima vizită preventivă după vîrsta de un an.
Lasă un răspuns