Spălarea rufelor la temperaturi scăzute nu distruge bacteriile

Spălarea rufelor la temperaturi scăzute nu distruge bacteriileMetodele moderne de spălare a hainelor protejează ţesăturile, mediul şi pielea sensibilă, însă pot fi dăunătoare organismului.
Cercetătorii au descoperit că bacteriile potenţial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un “cocktail” de germeni.

 
Nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în maşinile de spălat şi pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să fie mai vigilenţi.
Astfel, hainele pe care oamenii le consideră curate nu sunt neapărat şi igienizate.
Reducerea temperaturii de spălare a hainelor şi folosirea de detergenţi delicaţi afectează eficacitatea procesului de igienizare. Un studiu care evaluează riscul de infecţie din hainele murdare arată că sunt 0,1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale în fiecare pereche de lenjerie intimă “curată”.

 
Dacă puneţi un obiect de îmbrăcăminte plin de bacterii în maşina de spălat veţi crea o «supă de bacterii», iar microbii vor trece şi pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru ştergerea vaselor, spune unul dintre cercetători.
Obiectele care sunt în pericol de a fi contaminate cu bacterii sunt cele care vin în contact direct cu corpul: lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat.
Studiile au arătat că bacteriile din maşina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din maşina de spălat se pot găsi până la 1 milion de bacterii.
Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiţii optime pentru ca microbii să se dezvolte şi să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a maşinii de spălat.

 
Cum să evitaţi contaminarea hainelor în maşina de spălat:
-cel puţin o dată pe lună, puneţi în funcţiune maşina de spălat, fără haine, la temperatura de 90 de grade, pentru a curăţa interiorul acesteia
-spălaţi lenjeriile de pat, lenjeria intimă şi ciorapii separat de prosoapele de bucătărie
-nu închideţi uşa maşinii de spălat imediat după un ciclu de spălare, deoarece aerul reduce creşterea nivelului de bacterii
-curăţaţi regulat sistemul de închidere a maşinii de spălat şi compartimentul pentru detergent
-dacă spălaţi la temperaturi joase fără dezinfectant pentru haine, spălaţi-vă mereu pe mâini după ce scoaţeţi hainele din maşina de spălat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *