Atunci cînd temperaturile scad brusc sub zero grade, trebuie să ne protejăm organismul, altfel riscăm să facem hipotermie. Hipotermia este scăderea anormală a temperaturii corpului. Aceasta este cauzată de expunerea prelungită a corpului la temperaturi scăzute.
Cum să ne ferim de hipotermie?
– Îmbrăcaţi haine groase, rezistente la umezeală, care să ne asigure protecţia capului, feţei şi a mîinilor. Încălţămintea trebuie să fie rezistenta la umeazeală şi să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
– Evitaţi să ieşiţi din casă în zori sau noaptea. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
-n Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea la frig cu repausul în spaţii încălzite, precum instituţii publice, magazinele, staţii de benzină, gări.
– Consumaţi lichide calde.
– Nu vă deplasaţi singuri noaptea în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi rămîne izolaţi în frig.
– Mentineţi în locuinţă şi la locul de muncă o temperatură de minim 21 de grade.
– Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
– Verificaţi vîrstnicii, prin vizite periodice sau măcar telefonic .
– Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, radiatorul sau soba).
– Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sursele de încălzire cu foc deschis pe durata nopţii.
– Dacă sînteţi sofer şi plecaţi la drum lung:
1. Nu uitaţi de apă pentru 24 de ore, alimente şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte resurse suplimentare pentru a vă asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să faceţi mişcare fizică minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a face plinul rezervorului
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti aprecia distanţa pînă la un adăpost, deoarece vă puteţi rătaci. Atenţie: hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vînt şi umezeală.
6. NU alcool. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sînt asociate consumului de alcool.
Prim ajutor
Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:
a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încălzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;
b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.
c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate. Trebuie să vă prezentaţi urgent la spital!
Semnale de alarmă!
Pacienţii cu hipotermie prezintă frisoane, piele rece, palidă, amorţeli la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, somnolenţă asociate unor respiraţii superficiale şi cu frecvenţă joasă, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă.
Trucuri să nu aluneci pe gheaţă
Pericolul de a aluneca şi de a suferi o entorsă sau o fractură este ridicat în această perioadă. Iată cum te poţi proteja de alunecări:
– Dacă nu faci un drum prea lung pe afară, taie o felie groasă dintr-un cartof şi freacă talpa cizmelor cu ea. Amidonul din sucul de cartofi se lipeşte de cauciuc şi te ajută să nu aluneci, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp.
– Lipeşte pe talpa ghetelor sau a cizmelor fîşii late de leucoplast din material textil. Este un truc vechi, dar eficient, pe care merită să îl foloseşti din nou.
– Încalţă, pe deasupra ghetelor, cipici din bumbac sau din lînă. Cu ajutorul lor, riscul de a aluneca pe gheaţă va fi mult mai mic.
– Nu te sfii să ieşi din casă înarmat cu un băţ cu vîrful ascuţit din metal, aşa cum sînt beţele de drumeţie pe care le foloseşti la munte. Dacă este polei gros şi îţi este teamă de căzături, băţul te va ajuta să îţi păstrezi echilibrul.
Lasă un răspuns