Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California au constatat că inhibarea capacităţii organismului de a simţi durere, prin consumul de alimente picante, precum ardeiul iute, favorizează longevitatea.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după o serie de experimente pe şoareci, în cadrul cărora semnalele de durere au fost împiedicate să ajungă la creier, fapt care le-a prelungit acestora viaţa.
Astfel, animalele care nu au mai produs proteina responsabilă cu simţirea durerii, denumită TRPV1, au avut nu doar „o viaţă excepţional de lungă”, cu aproximativ 14%, ci şi mai sănătoasă. De asemenea, aceşti cobai se îmbolnăveau mai rar de cancer, iar memoria nu le-a fost afectată atât de mult odată cu înaintarea în vârstă.
Totodată, aceşti cobai ardeau mai uşor caloriile, fără să facă mai multă mişcare ca de obicei, iar metabolismul lor, inclusiv capacitatea de a procesa zaharurile din sânge, s-a păstrat la parametri optimi odată cu înaintarea în vârstă – fenomen ce ar putea reduce riscul de diabet, potrivit studiului publicat în revista Cell.
„Consumul regulat de substanţe care afectează proteina TRPV1, cum ar fi capsaicina, ar putea preveni declinul metabolic asociat cu vârsta şi ar putea favoriza longevitatea”, a explicat cercetătorul american,profesorul Andrew Dillin.
În mod alternativ, numeroase medicamente deja existente pe piaţă, inclusiv analgezicele folosite împotriva migrenelor, afectează funcţionarea proteinei, iar oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un medicament care să prevină majoritatea bolilor asociate cu vârsta.
Lasă un răspuns