Românii sunt subtrataţi şi trăiesc cu cinci ani mai puţin faţă de media europeană

România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană privind cheltuielile pentru îngrijiri medicale şi medicamente, ceea ce se reflectă în speranţa de viaţă, cu cinci ani mai mică decât media europeană, dar şi în pierderi economice de peste 18 miliarde de euro.

Deşi în România se află 3,6 la sută din populaţia Europei, cheltuielile pentru medicamentele din ţară reprezintă doar unu la sută din cele europene, ceea ce înseamnă că “suntem subtrataţi”.

 

România este pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte cheltuielile pentru îngrijiri medicale şi medicamente, care sunt direct proporţionale cu speranţa de viaţă, precizând că deşi românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, ei mor cu cinci ani mai repede decât, în medie, europenii.

88,5 la sută dintre români vor să aibă acces la tratamente inovatoare şi 56,9 la sută ar fi de acord să plătească preţul întreg pentru medicamentele generice, dacă le-ar fi rambursate cele inovatoare.

 

În România ar fi aproximativ 100.000 de bolnavi de cancer, peste două milioane de persoane diagnosticate cu hepatită B sau C şi 500.000 de pacienţi cu boli de rinichi. Principalele cauze de deces în România sunt bolile cardiovasculare, cancerul, bolile sistemului digestiv, accidentele şi bolile respiratorii.

Ministrul Sănătăţii a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *