Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoacă organismului, întrucât protejează vasele de sânge, anunţă cercetătorii spanioli într-un nou studiu.
Un supliment alimentar obţinut din aceste fructe ajută la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine, un pas esenţial în evitarea infarctului şi a accidentelor vasculare.
Cercetătorii spanioli au analizat efectele unei pastile care conţine substanţe chimice din rodie, numite polifenoli, asupra circulaţiei sangvine a porcilor. Pentru acest experiment au fost aleşi porcii, întrucât sistemul lor cardiovascular este asemănător cu cel al oamenilor.
Consumul alimentelor grase a deteriorat vasele de sânge ale porcilor, în special, endoteliul – componentă importantă a peretelui vascular. Endoteliul este important, întrucât eliberează substanţe care controlează expansiunea şi contracţia vaselor de sânge. Deteriorarea endoteliului poate reprezenta primul pas în dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce înseamnă rigidizarea arterelor, care poate duce la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
Studii anterioare au arătat că sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonului de stres pe care corpul îl produce. De asemenea, un pahar de suc din rodii consumat zilnic ajută la îmbunătăţirea fluxului de sânge la nivelul inimii în cazul unei treimi dintre persoanele ale căror artere au fost acoperite de colesterol.
Fiind unul dintre cele mai vechi fructe cultivate, rodia a reprezentat un simbol al fertilităţii, morţii şi eternităţii. Mulţi oameni sunt de părere că fructul interzis din grădina Edenului a fost o rodie şi nu un măr.
Lasă un răspuns