Recomandare OMS: Zaharina și aspartanul pot fi periculoase pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis recent o recomandare fermă împotriva utilizării indulcitorilor artificiali ca mijloc de control al greutății sau de prevenire a bolilor netransmisibile.

Concluziile unei revizuiri sistematice a multiplelor dovezi disponibile au dus la concluzia că utilizarea indulcitorilor artificiali nu oferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți și copii, conform comunicatului emis de OMS.

Această recomandare a avertizat, de asemenea, că utilizarea pe termen lung a indulcitorilor artificiali poate contribui la apariția diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni grave la adulți.

Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, a subliniat că înlocuirea zaharurilor cu indulcitori artificiali nu ajută la controlul greutății pe termen lung și că aceștia nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă.

OMS sugerează că populația ar trebui să reducă total consumul de dulciuri, începând de la o vârstă fragedă.

Recomandarea OMS include indulcitorii artificiali precum aspartamul, ciclamații, advantamul, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații acestora, toți fiind aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite.

Este important de menționat că alcoolii zaharici (naturali) care conțin calorii, precum poliolii, nu sunt considerați indulcitori artificiali.

În trecut, în 2015, ONU a recomandat ca zaharurile libere, inclusiv glucoza, fructoza și zahărul de masă, să reprezinte mai puțin de 10% din aportul total de energie pentru adulți și copii.

Recomandarea emisă pe 15 mai, de a reduce consumul de indulcitori artificiali, nu se aplică persoanelor cu diabet și nu se referă la medicamente.

Este important de menționat că concluziile OMS nu se aplică produselor de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți și produsele de îngrijire a pielii.

Această recomandare a OMS se bazează pe analiza a peste 320 de studii realizate în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *