Programe naţionale curative pentru un milion de pacienţi

Programe naţionale curative pentru un milion de pacienţi
Programe naţionale curative pentru un milion de pacienţi

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că peste un milion de bolnavi vor beneficia în acest an de programele naționale de sănătate curative, iar pentru susținerea financiară a extinderii programelor naționale, bugetul CNAS pe anul 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei.
“Hotărîrea de Guvern privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 (nr. 155/2017), precum și Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, ce vor intra în vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutăți față de actul normativ similar aflat în vigoare pînă acum”, se arată într-un comunicat al CNAS.
Astfel, în cadrul Programului național de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial pînă la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program. Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite și de medicii de familie, nu numai de diabetologi.
În cadrul Programului național de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformațiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervențională la pacienții adulți.
De asemenea, CNAS anunță că în cadrul Programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare — unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvențială, urmînd să fie stabilit de medicii specialiști, în funcție de specificul fiecărui pacient în parte.
“Programul național de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecțiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne și angioedemul ereditar. Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și a fost extins pentru hemofilia dobîndită”, precizează CNAS.
Potrivit aceleiași surse, pentru creșterea accesibilității la tratament a bolnavilor beneficiari de programe naționale de sănătate curative, în lista unităților sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unități noi, care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislația în vigoare. Noile unități sanitare vor derula în principal activități din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet și boli rare.
“Faptul că am reușit să extindem accesul pacienților la programele naționale curative, dar și să dezvoltăm aceste programe, este în concordanță atît cu obiectivul instituției de a oferi o cît mai bună asistență medicală asiguraților, cît și cu prevederile programului de guvernare”, a declarat președintele CNAS, Marian Burcea, prin intermediul comunicatului de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *