Persoanele sănătoase vor fi consultate privind riscul de cancer, boli cardiovasculare şi mintale

Persoanele sănătoase vor fi consultate privind riscul de cancer, boli cardiovasculare şi mintaleMedicii de familie vor consulta şi persoanele sănătoase, pentru a evalua riscul de cancer şi boli cardiovasculare şi metabolice, precum şi sănătatea mintală şi cea a reproducerii, potrivit unui proiect privind Normele metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru.

 
Consultaţia de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic are ca scop identificarea şi intervenţia asupra riscurilor modificabile asociate afecţiunilor cu pondere importanta asupra poverii îmbolnăvirilor: boli cardiovasculare şi metabolice, cancer, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii. Evaluarea complexă a riscului individual în funcţie de vârsta/sex se realizează prin consultaţie şi investigaţii specifice consemnate în riscogramă, adulţilor cu vârsta între între 18 şi 39 ani”, se arată în proiect.
Riscograma va cuprinde: evaluarea stilului de viaţă, calcularea riscului cardiovascular (RCV) şi a celui oncologic, dar şi cel privind sănătatea mintală, aici fiind luat în calcul consumul de alcool, riscul de depresie. De asemenea, va fi evaluat riscul legat de sănătatea reproducerii.
Pentru evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă), medicul va consemna statusul curent al unei persoane privind fumatul (număr de pachete de ţigări/an), consumul problematic de alcool (chestionar standardizat), activitatea fizică şi dieta.

 
Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2014 a Hotărârii de Guvern nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 a fost emis de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi ar urma să intre în vigoare la 1 iunie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *