Alcoolul nu te încălzeşte în realitate, ci scade temperatura corpului, deoarece previne reacţia naturalî a organismului la frig: tremuratul. Simţim căldură cînd consumam alcool pentru ca acesta determina vasele de sînge să se dilate, dar acest efect este doar temporar.
• Rădăcina de ghimbir este cel mai eficient aliment folosit în creşterea temperaturii corpului.
• Băuturile fierbinti te răcoresc, nu te incalzesc. Cînd bei fierbinte, o serie de receptori de pe limba semnalează organismului că ceva fierbinte urmează să ajungă şi corpul începe să transpire, pentru a se răci. Pe de alta parte, o băutura rece poate să ne încălzeascî deoarece determina vasele de sînge să se contracte.
• Bea multe lichide şi mănîncă suficient de bine ca să menţii energia corpului la nivel ridicat şi sa eviti deshidratarea.
Cum îţi aperi corpul de frig?
Stai cît mai mult în interior, pe cît posibil. În timpul unui vînt puternic din furtuna de zăpadă sau în cazul unor condiţii cu multă ceaţă, vizibilitatea poate deveni foarte redusa chiar şi ziua. Depunerile de zăpadă pot ascunde semne de circulaţie importante. Te poti rătăci cu uşurinţă şi vei fi incapabil să te intorci la un adapost.
Să îţi fie cît mai cald şi bine în casă. Îmbracă-te bine şi în casă, poţi pune şi o căciuliţă. Îmbracă copiii bine şi pe cei în vîrstă confortabil şi călduros. Staţi în pat, luaţi şi pisica ori căţelul, încălziţi-vă unii de alţii.
Cînd ieşi afară, îmbracă-te corect ca pentru ger şi zăpadă şi anume: poartă mai multe rînduri de haine subţiri decît una şi groasă. Prima haină de care se îzbeşte zăpada trebuie să fie rezistentă la apă şi suficient de groasă. Apoi sub ea e bine să ai rînduri de haine mai subţiri care să creeze între ele strat de aer care ţine de cald.
E important să ai în casă acel tip de bluză de corp specială care impiedică transpiraţia corpului care se poate răci pe corp şi cauza probleme serioase de îmbolnăviri. Pielea trebuie să rămîna uscată şi încălzită moderat, să nu alterneze frigul, încălzitul şi racitul hainelor pe ea.
Ţine cont că prin cap şi picioare iese căldura cel mai mult, aşa că e important să fie capul bine încălzit şi să ai şosete bune.
Cînd e extrem de rece aerul, acoperă-ţi corpul cît de mult poţi ca să eviti degerăturile.
Expunerea la temperaturi scăzute nu provoacă raceli. Numarul mai mare de îmbolnăviri de răceală si gripa in lunile de iarnă se datorează faptului că oamenii petrec mai mult timp în spatii închise, ceea ce permite germenilor să se transmită mai uşor. Frigul scade imunitatea şi cum mulţi dintre noi avem virusi latenţi de gripă în organism, se întîmplă să răcim.
Bărbaţii şi femeile percep diferit temperaturile scăzute. Mîinile femeilor sînt în general mult mai reci decît ale bărbaţilor pentru că bărbaţii au masa musculară mai mare decît femeile.
Albul este cea mai bună culoare pentru frig. Funcţia albului de a reflecta căldura este valabilă şi în cazul căldurii interioare, motiv pentru care va menţine caldură organismului, în timp ce îmbrăcămintea neagră va permite mai uşor pierderea de căldura prin haine.
Talpa antiderapanta, contra poleiului – Accidentele ortopedice pot fi prevenite prin purtarea încăltărilor potrivite. Cele mai bune în acest sens sînt tălpile din material antiderapant (poliuretan, cauciuc) sau cele prevazute cu zimţi sau crampoane. De asemenea, pe talpi de pot lipi benzi antiderapante autoadezive.
Lasă un răspuns