Păstîrnacul era folosit de europeni ca îndulcitor, înainte de a fi descoperit zahărul. În tradiţia populară păstîrnacul era considerat, alături de ţelină, o rădăcinoasă afrodisiacă. Datorită nivelului ridicat de potasiu, această legumă este recomandată pentru consumul zilnic în vederea unei bune funcţionări a inimii. Substanţele din păstîrnac stimulează producţia de celule albe din sînge care atacă microbii din organism şi îi elimină. Gustul dulce face ca păstîrnacul să poată fi consumat şi crud, în salatele de rădăcinoase împreună cu morcov, ţelină şi pătrunjel. Rădăcina conţine cantităţi mari de potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc, fier şi, în plus, o gamă impresionantă de vitamine: B1, B2, C, E, şi K, precum şi fibre şi unele proteine. Nivelul ridicat de potasiu din păstîrnac îl recomandă pentru o funcţionare bună a inimii: efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială şi stresul cardiac. Deoarece conţine şi acid folic reduce nivelul toxinei celulare homocisteină din sînge ceea ce reduce riscul îmbolnăvirii inimii şi sistemului circulator. Sărac în proteine păstîrnacul este valoros prin conţinutul de minerale şi vitamine. Astfel, el poate fi o gustare ideală sau un supliment alimentar redutabil atunci cînd vine vorba despre echilibrarea dietei celor care sufera de obezitate sau celor supraponderali. Păstîrnacul oferă o opţiune viabilă pentru a regla procesele digestive optimizîndu-le şi ajută la eliminarea deşeurilor şi asimilarea nutrienţilor din mîncarea sănătoasă. Dacă se consumă păstîrnac proaspăt acesta elimina simptomele foamei dintre mese astfel că veţi renunţa la a ciuguli cîte ceva mereu. De acea poate fi folosit în curele de slăbire.
Lasă un răspuns