Părinţii nu sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii

Părinţii nu sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii
Părinţii nu sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, în acest weekend, că Legea vaccinării este în stadiul avizării, însă părinţii nu vor avea obligaţia de a-şi vaccina copiii, în condiţiile în care decizia lor va fi una informată. „Legea vaccinării este în stadiul de avizare. Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală, poţi să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămîi fără vaccinuri.

Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile judeţene de vaccinare, fie Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii“, a spus ministrul.

Ministerul Sănătăţii îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare. Voiculescu a mai spus că deşi părinţii nu sînt obligaţi să îşi vaccineze copiii, ei au, totuşi, obligaţia să se informeze cu privire la riscuri. „Care sînt responsabilităţile părinţilor, şi anume de a fi informaţi. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. Există sancţiuni, dar sancţiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată“, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *