
Toate fiinţele vii au un ritm de funcţionare specific, cu ore de vîrf şi perioade de repaos pentru fiecare organ în parte. Animalele respectă acest ritm, omul, nu. Aceasta deoarece ignorăm conştient ritmul natural al corpului, cu scuza că avem o viaţă alertă, iar serviciul şi problemele ne ocupă tot timpul. Efectele stilului haotic la care ne supunem nu apar imediat, dar cu timpul pot face mult rău. Aşa se instalează bolile, sărind peste micul dejun atunci cînd organismul e pregătit să proceseze alimente sau lucrînd la ore la care creierul e leneş. Specialiştii spun că munca fizică grea trebuie făcută la primele ore, cea intelectuală în jurul prînzului, în timp ce după-amiaza trebuie consacrată menţinerii în formă fizică şi spirituală, iar seara e pentru relaxare. Dacă ritmurile sînt dereglate, scade randamentul activităţilor noastre, apar oboseala şi extenuarea. Respectarea ritmului firesc, natural al organismului întăreşte sănătatea, prevenind uzura organismului. Dar pentru a şti ce să faci şi la ce oră, trebuie întîi să cunoşti orarul corect al activităţilor interne.
De la 5 la 7 – intestinul gros
Fiecare organ are, în decursul a 24 de ore, un maxim de numai două ore. În rest, se odihneşte, ajungînd la un moment dat la un minim. De aceea este important să ţinem cont de aceste ore şi să-i dăm corpului exact ceea ce cere. Fiecare îşi cunoaşte perioadele cînd este mai vioi şi dă randament maxim. Unii oameni sînt productivi dimineaţa, alţii sînt „păsări de noapte“. Dacă ne reglăm după orologiul intern, putem obţine cele mai bune rezultate şi putem avea o sănătate maximă. Dacă ne trezim foarte devreme, trebuie să ştim că intestinul gros lucrează intens între orele 5,00 şi 7,00 dimineaţa. Între aceste ore majoritatea oamenilor au scaune. Se recomandă evitarea stresului şi grabei în această perioadă. Beţi apă şi renunţaţi la cafea. În această etapă a zilei, cei bolnavi cu colonul se simt mai rău decît în cursul zilei. Hrana stă în intestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros chiar şi 20 de ore. Scaunul subţire indică probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile vorbesc despre o creştere a toxicităţii organismului. Hormonii reîncep să funcţioneze din plin între 5,00 şi 6,00.
De la 7 la 9 – stomacul
Stomacul este extrem de activ între 7,00 şi 9,00. Depinde şi cum ne trezim. Animalele se întind şi îşi încep ziua fără grabă. Nu e bine să săriţi din pat, trebuie să vă acordaţi cîteva minute de linişte, la căldura aşternutului. După care e obligatoriu să mîncaţi. Cafeaua nu este un mic dejun sănătos. La ceastă oră pot fi luate vitaminele. Se va evita expunerea corpului la frig sau duşuri reci. Ora 7,00 este specifică durerilor de gută, deoarece în organism este concentraţia maximă (de 2,8 ori mai mare) de acid uric. De altfel, dacă vreţi să obţineţi rezultate corecte la analizele de sînge, ora 7,00 este potrivită pentru recoltarea probelor de sînge şi urină. Hormonii sînt secretaţi în cantitate maximă în jurul orei 7,00, motiv pentru care e bine să mîncaţi bine la această oră, fără riscul de a cîştiga în greutate. Ritmul cardiac se intensifică la ora 8,00. Bolnavilor de inimă nu le este recomandat să se trezească la această oră. Ora 8,00 este ora la care se manifestă alergiile. Nu e o oră bună pentru a face curăţenie. La ora 7, începe producţia de hormoni sexuali, de cinci ori mai mulţi decît în restul zilei. Nu e bine să facem jogging la această oră, vom suprasolicita inima.
De la 9 la 11 – splina şi pancreasul
Splina şi pancreasul funcţionează perfect în intervalul 9,00-11,00, timp în care stomacul se odihneşte. De aceea, în această perioadă nu sînt recomandate alimentele greu digerabile şi alcoolul. Dacă splina nu funcţionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge. Se recomandă consumul de fructe şi miere de albine (singura perioadă din zi cînd organismul poate digera fără efort dulciurile). Se va evita efortul fizic. Din contră, disponibilitatea la efort psihic şi intelectual este la maxim. Perioada este recomandată pentru meditaţie şi studiu. Reflexele şi vigilenţa la volan sînt sporite. La ora 10,00 apar durerile articulare intense, ca urmare a inactivităţii din timpul nopţii şi a variaţiilor nivelului de cortizol. Recomandarea specialiştilor reumatologi este să vă administraţi un antiinflamator cu eliberare prelungită înainte de culcare. La ora 9, organismul receptează cel mai slab senzaţia de durere, avem mai mult curaj. De aceea, chimioterapia şi injecţiile trebuie făcute acum. Şansele de vindecare sporesc.
De la 11 la 13 – inima
Inima este la capacitate maximă între orele 11,00 şi 13,00, perioadă în care nu trebuie să mîncăm copios, pentru a nu consuma din energia necesară funcţionării inimii. La ora 11,00, corpul îşi arde grăsimile, iar la ora 12,00 organismul este ocupat cu producerea de acizi, stomacul e foarte activ, produce mult suc gastric, în schimb, mintea e leneşă. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din această cauză există un risc mărit de accidentare. Trebuie să staţi în faţa unei ferestre deschise. Dacă în acest interval orar aveţi dureri de cap, vă simţiţi slăbiţi, înseamnă ca au loc refaceri arteriale semnificative. Acest interval este propice relaxării. Puteţi simţi palpitaţii. S-a constatat că cele mai multe atacuri de cord apar în ultima parte a dimineţii. Nu vă stresaţi, nu mergeţi la sală şi nu staţi într-un loc foarte călduros. Tensiunea arterială creşte la ora 12,00, dar scad atenţia şi capacitatea de muncă. Ora 12,00 este ideală pentru şedinţe de fizioterapie, pentru că muşchii sînt mai supli datorită creşterii temperaturii corpului.
De la 13 la 15 – intestinul subţire
Intestinul subţire are activitate intensă în intervalul 13,00-15,00. Activitatea lui e ghidată de sistemul nervos vegetativ, iar stresul o poate bloca. Din acest motiv se recomandă ca la prînz să se mănînce în linişte şi calm, în niciun caz în faţa calculatorului. Scade sensibilitatea dinţilor la durere, deci este perioada ideală pentru tratamentele stomatologice. La ora 13,00 putem mînca, nu se depune. Tot acum scade atenţia, creierul se pregăteşte pentru digestie. Trebuie să mîncăm de prînz alimente uşor digerabile şi cu conţinut scăzut de grăsimi. O masă copioasă va produce somnolenţă. Bila începe să acţioneze, cei cu probleme trebuie să-şi ia medicamente pentru afecţiunile bilei. Este recomandată tot acum o scurtă siestă. La ora 14, forţa vitală este foarte scăzută, scade numărul de globule albe, deci organismul trebuie să se odihnească. Tot la ora 14,00 se recomandă administrarea tratamentului antiastmatic, care va avea efect şi pe durata nopţii. O oră mai tîrziu, la 15,00, creierul se pune din nou în mişcare. Ne putem continua în forţă activitatea. Atenţia şi puterea de concentrare sînt în formă maximă.
De la 15 la 17 – vezica urinară
Vezica urinară este foarte vioaie între orele 15,00 şi 17,00. Trebuie consumate multe lichide şi e indicată activitatea sportivă. Organismul este capabil să digere mai uşor şi alimente mai grele. În jurul orei 15,00, nivelul cortizolului scade dramatic, dar creşte pofta de dulciuri cu care este obligatoriu să luptaţi. Tot la această oră sînteţi expuşi atacurilor de panică, pînă la ora 19,00. Ora 16,00 e considerată ora apariţiei simptomelor răcelii. Acum scade producţia de anticorpi. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar devine mai slab şi mai vulnerabil în faţa microbilor. La ora 15, puteţi merge la stomatolog. Anestezia făcută la această oră durează de două-patru ori mai mult, iar sensibilitatea la durere e mai scăzută. Exerciţiile fizice sînt ideale la ora 16, deoarece acum trecem printr-un moment de revitalizare, plămînii şi caile respiratorii sînt larg deschise. Faceţi o plimbare în aer liber! La această oră acţionează cel mai bine medicamentele administrate pe cale orală. Tot la această oră sînt mai acute iritaţiile şi eczemele. Între 16,00-18,00, energia revine la parametri optimi, acum se pot practica sporturi, întîlniri de afaceri.
De la 17 la 19 – rinichii
Rinichii intră în acţiune cu maxim randament între 17,00 şi 19,00, timp în care se produce o curăţare a organismului de toxine. Dacă rinichii funcţionează corect, veţi fi plini de energie. După ora 19,00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide pentru a nu perturba somnul de noapte şi pentru a nu deranja rinichii din perioada lor de refacere. Evitaţi grăsimile, zahărul, sarea, băuturile răcoritoare, conservanţii alimentari, cafeaua, alcoolul, dar mai ales, evitaţi stresul şi frigul. La ora 17,00, se manifestă simptomele osteoartritei, după mişcarea făcută în timpul zilei. Antiinflamatoarele trebuie luate la orele prînzului. Ora 18,00 este ora la care ficatul produce acel colesterol care nu are legătură cu alimentaţia. În colesterolul endogen (produs de corp) se sintetizează hormoni importanţi precum adrenalina, dar şi hormonii sexuali, motiv pentru care libidoul creşte în decursul serii. Medicaţia anticolesterol se ia seara. O oră bună pentru performanţe este ora 17,00. Acum, artiştii, oamenii de afaceri, sportivii dau cele mai bune rezultate. Ora 18 este ora activităţilor culturale. Simţurile sînt foarte ascuţite, în special gustul şi mirosul. Este momentul de maximă creştere a unghiilor şi a părului. Cele mai multe naşteri se declanşează în jurul orei 18.
De la 19 la 21 – sistemul circulator
Sistemul circulator are activitate intensă între orele 19,00 şi 21,00. Este perioada de maximă receptivitate a simţurilor, optimă pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzică. Materia cenuşie este dispusă să absoarbă cunoştinţe şi informaţii noi. Este ora la care se poate învăţa eficient. Cresc capacităţile vizuale. Ficatul înregistrează o activitate intensă, astfel băuturile alcoolice fiind mai bine tolerate la această oră. Intervalul 20,00-21,00 e favorabil angoaselor, se recomandă întîlniri cu prietenii, fie şi telefonic. Dacă veţi mînca dulciuri, veţi observa dureri de spate. La ora 19,00 se recomandă luarea medicamentelor şi aplicarea produselor cosmetice. Acum se administrează medicaţia pentru stomac (arsuri) pentru a preveni refluxul gastroesofagian nocturn, favorizat de poziţia din timpul somnului. Dar atentie, în acest interval apar mari fluctuaţii de tensiune arterială! La ora 20 se ia cina. Trebuie să mîncaţi alimente care nu suprasolicită stomacul şi ficatul.
De la 21 la 23 – pielea
Între orele 21,00-23,00 organismul se pregăteşte de odihnă, deci nu se recomandă nicio activitate care l-ar putea reactiva (exerciţii fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat). Somnul cel bun vine abia după ora 23,30. În jurul orei 21,00, scad temperatura corpului şi metabolismul. Nu se mai asimilează niciun aliment. Mîncarea rămîne nedigerată sau digerată pe jumătate. Doar ficatul mai lucrează. La ora 22, se odihneşte şi ficatul, de aceea, cine fumează după această oră, va absorbi toată nicotina nefiltrată. La 21,00 se ia tratamentul pentru ulcer. Ora 22,00 este specifică problemelor dermatologice, cînd se exacerbează psoriazisul şi eczemele. 7 din 10 persoane cu afecţiuni inflamatorii ale pielii se plîng de accentuarea simptomelor în jurul acestei ore. Creşte temperatura corpului şi simultan apare deshidratarea, care oricum prin ea însăşi produce mîncărimi. La ora 22,00 apar dificultăţile respiratorii, creşte temperatura corpului. Dacă sînteţi agitat înainte de a merge la culcare, înseamnă că vezica biliară şi ficatul nu au fost curăţate de toxine, ele acţionînd ca iritante la nivelul creierului.
De la 23 la 1 – vezica biliară
Vezica biliară funcţionează intens între orele 23,00 şi 1,00, secretînd sucul biliar necesar digestiei. Ce care se trezesc des noaptea în acest interval trebuie să-şi pună problema unei funcţionări greşite a bilei sau a ficatului. Stresul şi mîncarea cu prăjeli şi grăsimi afectează bila. Compresele umede şi calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, băut cu înghiţituri mici, cu 20 de minute înainte de masă, ajută la activarea funcţiei bilei. Cei cu disfuncţii ale bilei sau a ficatului ar trebui să nu muncească pe perioada nopţii, pentru a acorda celor două organe răgazul de a se reface. La ora 23, corpul se linişteşte, se reduce schimbul de substanţe, tensiunea, temperatura, activitatea cardiacă ajung la minimum. Producţia de cortizol, hormonul stresului, este oprită, astfel că putem adormi. La miezul nopţii, organismul se autoreglează pe minimum. Este obligatoriu ca această oră să ne găsească într-un somn profund, în niciun caz la volan. Ora 23,00 e favorabilă concepţiei. Între orele 23,00 şi 24,00 scad atenţia şi capacitatea de lucru.
De la 1 la 5 – ficatul şi plămînii
Ficatul are ca perioadă maximă de activitate intervalul 1,00-3,00 noaptea. În acest timp, e bine ca organismul să fie scufundat în somn, pentru refacerea ficatului afectat de toxicitatea unor alimente, fumat, alcool, stres. Cei care fumează sau consumă alcool între aceste ore sporesc nocivitatea acestor substanţe oricum nocive. Între 1,00-2,00 numărul globulelor albe creşte, atenţia scade la nivelul minim. Noaptea, între orele 2 şi 4, toate simţurile sînt în stare de inhibiţie. Este momentul catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor şi a accidentelor de muncă. Plămînii sînt foarte activi între 3,00 şi 5,00 dimineaţa. De aceea, mulţi fumători şi cei suferinzi de astm sau pur şi simplu răciţi se trezesc la aceste ore şi tuşesc, pentru că plămînii încearcă să elimine substanţele nocive pe care le-au izolat toată noaptea. La ora 3,00 noaptea apare tusea seacă, iritativă, caracteristică astmului bronşic. La aceeaşi oră scade temperatura organismului, glandele suprarenale funcţionează la cel mai mic nivel. Somnul devine mai puţin adînc, vă puteţi trezi la cel mai mic zgomot.
Organele ţin cont de oră, zi, lună, anotimp
• Moartea subită apare cu precădere dimineaţa, din cauza hiperactivităţii hormonale.
• Secreţia de melatonină începe în jurul orei 21 şi încetează la 7,30.
• La trezire, temperatura corpului este mai scăzută, iar seara e mai ridicată. La ora 12,00, cei mai mulţi oameni au cu 2 grade Celsius mai mult decît dimineaţa.
• Cel mai bun randament îl puteţi obţine la orele cu temperatura cea mai ridicată.
• Infarcturile miocardice se produc cu o probabilitate de două ori mai mare la primele ore ale dimineţii (11-13) decît în orice altă perioadă a zilei.
• Aspirina şi medicamentele antihistaminice sînt mai eficiente dacă sînt luate dimineaţa.
• Noaptea, chemoterapia e mai eficientă şi cu efecte dăunătoare mai mici.
• Majoritatea crizelor biliare au loc în jurul orei 24.
• Infarcturile sînt mai frecvente vara.
• Cu cît temperatura corporală scade, cu atît starea de somnolenţă se instalează mai rapid.
• La ora 6,00 se petrec cele mai multe accidente vasculare (infarct sau AVC). Riscul de infarct creşte cu 40%, iar cel de atac cerebral cu 49% între orele 6,00-12,00. Infarctul de dimineaţă este considerat mai sever şi cu repercusiuni pe termen lung.
• Evenimentele ischemice cardiocerebrovasculare sînt mai frecvente iarna, la începutul lunii şi lunea.
• În prima parte a zilei nu apar sîngerări nazale.
• Primăvara sînt mai frecvente asteniile şi afecţiunile hepato-biliare, vara, bolile cardiovasculare, neuropsihice şi enteritele, toamna, afecţiunile stomacului, plămînilor, colitele şi diabetul, iar iarna – cele renale,urinare, genitale şi reumatismale.
• Tensiunea arterială înregistrează valoarea cea mai scăzută în jurul orei de culcare şi cea mai ridicată dimineaţa, la trezire.
• Există trei bioritmuri: fizic (23 de zile), emoţional (28 de zile) şi intelectual (33 de zile).
• Întîlnirile romantice sînt mai reuşite între orele 17 şi 19, cînd temperatura corpului şi emotivitatea ating cotele cele mai înalte.
• Antiinflamatoarele calmează mai bine durerile reumatismale după-amiaza decît dimineaţa.
• Între orele 5-11 e bine să consumăm cea mai mare cantitate din cei doi litri de lichide.
• Putem consuma dulciuri între orele 8-10 şi 18-21.
• Mai consistent putem mînca de la ora 11 la 15,00.
• Carnea trebuie consumată de la ora 10,00 la ora 12,00 şi de la 16,00 la 19,00.
• Cel mai bine se învaţă la materiile grele între orele 9-11 şi 15-17.
• Cea mai bună memorie: orele 8-10,00 şi 16,00-17,00. Dimineaţa reţinem mai uşor informaţiile, dar pentru a le păstra pe termen lung, trebuie repetate după-amiaza.
• Staţi lîngă fereastră în timpul micului dejun. Expunerea la lumina puternică de dimineaţă ajută organismul să-şi sincronizeze ceasul intern la mediul înconjurător.
Lasă un răspuns