
Astmul afectează 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Noi cercetări sugerează că aproape o treime din pacienţi diagnosticaţi iniţial cu astm nu au această afecţiune.
Cercetătorii, conduşi de dr. Shawn Aaron, de la Universitatea din Ottawa, au examinat 613 pacienţi selectaţi aleatoriu din 10 oraşe canadiene, între ianuarie 2012 şi februarie 2016. Cercetătorii au recrutat adulţi diagnosticaţi cu astm bronşic în cei 5 ani de studiu şi au reevaluat starea participanţilor.
Ei au folosit spirometre şi o serie de teste pentru bronhii pentru a monitoriza simptomele. Studiul a constatat că astmul a fost exclus la 203 din 613 pacienţi, ceea ce reprezintă 33,1% din întregul eşantion. Dintre cei greşit diagnosticaţi, 12 au avut alte boli cardiorespiratorii grave, care ar fi putut fi diagnosticate incorect ca fiind astm. 80% dintre pacienţii greşit diagnosticaţi au luat medicamente pentru astm, iar 35% dintre ei au făcut acest lucru de zi cu zi.
Peste 90% dintre cei al căror astm nu a fost confirmat de noul studiu au încetat să ia medicamente şi au putut să trăiască în siguranţă fără ele timp de un an. Dintre participanţii la care astmul nu s-a confirmat, 28% nu au avut nicio boală respiratorie, majoritatea au avut probleme minore, cum ar fi alergii sau arsuri la stomac.
Autorii recunosc două cauze posibile pentru diagnosticul fals: astmul tinde să dispară în mod spontan (11,8 % din cazuri), celălalt motiv ar putea fi pur şi simplu un diagnostic iniţial greşit, la pacienţii cărora medicii nu le-au mai făcut teste de spirometrie.
Lasă un răspuns