Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie

Noua Lege a sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie-martie 2013, acum fiind discutată cu experţii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de PRO TV.

“Acum legea se discută cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne interesează sfaturi pe reforma asigurărilor, a spitalelor, ca structură. Aș zice că legea este încă în construcţie și în lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, n.r.) se ocupă și acum de lege”, a spus ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a precizat că toţi cei care lucrează acum la modificarea legii vor anunţa când au intrat în faza finală.

“Realist, orice dezbatere nu poate începe înainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sănătăţii este un politică”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat: Buget Sănătăţii în 2013 va fi probabil ca în acest an, mult sub media europeană

Din ce știu, bugetul sistemului sanitar rămâne cu o problemă. Finanţarea din PIB, chiar dacă a crescut, rămâne mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finanţării din UE. Bugetul nou nu îl decidem acum, ci îl va da noul Parlament”, spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în 2013 ar putea crește contribuţia pentru Sănătate, ministrul Raed Arafat a spus că acest lucru este posibil.

“Exista discuţii generale pivind modificarea contribuţiei. Ca să avem o contribuţie corectă ar trebui să ne întoarcem măcar la 6-7 la sută, cum era înainte. Dar aceasta este o discuţie generală, iar decizia este politică. Ar aduce câteva sute de milioane în plus. Nu ar fi impact mare pe personă, dar pentru sistem ar fi mare.  În opinia mea, discutând la rece, ar putea fi o soluţie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a crește finanţarea, unde ar putea fi aceasta”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a mai spus că și pentru creșterea veniturilor medicilor ar exista o soluţie în noua Lege a sănătăţii, și anume creșterea independenţei spitalelor.

“Se caută soluţii pentru banii medicilor. În noua lege, prin independenţa spitalelor, îi pot plăti după performanţă. Dar în primul rând trebuie recunoaștere clară, trebuie un consens social. Și alte ţări au avut această problemă. Am avut recent o discuţie în Iordania. Medicii plecau în ţările din Arabia Saudită și ţările din Golf. Soluţia a fost că, peste noapte, salariile medicilor cei mai vânaţi peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politică, să se înţeleagă că noi avem  monitorizarea FMI, să fim foarte atenţi. Deschidem recunoașterea automată a calificărilor din SUA, Canada, Israel. Sunt români care vor de ani de zile să revină”, a explicat Raed Arafat în emisiunea “După 20 de ani”.

Potrivit ministrului, pentru creșterea veniturilor medicilor ar mai fi o soluţie, respectiv să li se permită ca în spitalele publice să consulte după program persoane private.

Arafat: Reţeta electronică și cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din UE

Reţeta electonică și cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din Uniunea Europeană, ele se aplică mai întâi experimental, apoi devin obligatorii, a mai spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

“Recent, cineva mi-a spus că pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reţeta și cardul care vor fi introduse, mai întâi experimental, vor trebui să limiteaze, să reducă anumite aspecte de fraudă. Ideea este ca aceste acte să devină obligatorii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a precizat că orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic.

“Unii nu au vrut poate pentru că era ceva nou, alţii poate pentru că se tem de fraudă. Toate statele UE au sistem monitorizat pentru reţetă și card”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Din 2 iulie, reţetele electronice se eliberează în paralel cu cele pe hârtie. Trecerea completă la noul sistem este prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică și eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online și offline).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *