Trei materiale din care se confecţionează medaliile olimpice conţin metale cu rol dezinfectant, antiinflamator şi anticancerigen
Medaliile rîvnite de sportivi sînt din aur, argint sau bronz (cupru). Aceste trei metale nu sînt alese întîmplător pentru a simboliza performanţa, sînt preţioase, iar valoarea lor nu se pierde în timp. Din cele mai vechi timpuri, au fost folosite la confecţionarea uneltelor, podoabelor, obiectelor religioase, armelor, monedelor. Dar dincolo de preţul lor, aurul, argintul şi cuprul sînt elemente valoroase pentru sănătatea omului. Puţin cunosc faptul că există terapii cu medicamente sau leacuri populare bazate pe aceste trei metale, cu care se vindecă o sumedenie de afecţiuni, chiar şi cele grave. Sînt utilizate şi în cosmetică, industrie, gastronomie. Medicina alternativă spune că bijuteriile din aur, argint sau cupru vindecă, iar apa în care au stat obiectele confecţionate din aceste metale alungă bătrîneţea.
Aurul, scump, dar omniprezent
În toate epocile omenirii, aurul a fost cel mai căutat metal preţios din lume, pentru el s-au dus războaie şi s-au consumat drame, iar astăzi este indicele economiei şi al bunăstării. Aurul este un metal nobil, care în stare pură are culoarea galbenă şi este foarte moale. Latinescul aurum, de unde vine cuvîntul aur, s-a păstrat numai în zona minelor aurifere din Carpaţi. Nu oxidează în aer şi apă, nu se modifică sub acţiunea acizilor, se dizolvă însă în „apă regală“ (amestec de acid clorhidric şi acid azotic). Nu se topeşte decît la temperaturi foarte înalte (1.063 grade C). Principala întrebuinţare a aurului a fost şi este, de mii de ani, confecţionarea bijuteriilor. Astăzi este folosit în cosmonautică (blochează 98% din radiaţiile solare), poate fi găsit în calculatoare, echipamente telefonice şi de comunicaţii, haine. Alchimiştii erau convinşi că aurul e un panaceu. Metalul nobil este folosit în cosmetică, în producerea multor echipamente medicale, iar unele combinaţii care conţin aur s-au dovedit deja eficiente în tratarea unor boli precum artrita, reumatismul, inflamaţiile sau chiar cancerul. Să nu uităm de aurul folosit în stomatologie şi nici de firele de aur folosite în producerea stimulatoarelor cardiace ori a implanturilor.
Medicamente aurite
Utilizarea aurului în medicină se numeşte crisoterapie (gr. chrysos-aur). La egipteni, încă de acum 5 milenii, aurul sub formă de praf sau fulgi era adăugat în apă, pentru purificarea lichidului. În antichitate se credea că această apă întinereşte. Aurul coloidal a fost folosit pentru vindecarea alcoolismului în secolul XIX, iar astăzi e menţionat în tratamentul dependenţei de cofeină, nicotină, alcool şi carbohidraţi. Astăzi, se ştie că aurul ajută la menţinerea şi tratarea afecţiunilor asociate sistemului circulator. Ajută în hipertensiune, varice, hemoroizi, infarct miocardic, aritmii, previne accidentele vasculare. Artrita reumatoidă este tratată tot cu ajutorul preţiosului metal, începînd cu anul 1929, deoarece are proprietăţi antiinflamatoare. Un medicament folosit şi astăzi împotriva artritei reumatoide este Auranofin (tabletă sau injecţie). Medicii nu au putut explica încă mecanismul prin care aurul reduce inflamaţia din articulaţii. Aurul curăţă organismul de impurităţi, fiind un puternic antioxidant. Întăreşte sistemul imunitar, ferind organismul de infecţii şi boli. Aurul e indicat vîrstnicilor, deoarece previne demenţa. În stomatologie, pînă să apară dinţii de porţelan, pentru proteze dentare se folosea aur, deoarece nu rugineşte şi este tolerat foarte bine de organism (biocompatibilitate).
Lupta cu cancerul e poleită cu aur
Izotopul 198Au este folosit în tratamentul cancerului. Anumite medicamente care ucid celulele canceroase, precum cisplatina, conţin aur. Recent, o companie americană a descoperit că substanţele anti-cancer pot fi transportate direct la tumori folosind particule de aur. O nouă procedură chirurgicală pentru operaţiile de cancer la prostată implică introducerea a 3 particule de aur în zona delimitată pentru operaţie. Chirurgii pot identifica poziţia acestora cu ajutorul razelor X şi pot opera cu o precizie de 1-2 milimetri. Înaintea acestei proceduri cu aur, prostata putea fi confundată cu vezica sau cu rectul. Cercetătorii americani au conceput un tratament pe bază de nanocapsule de aur care conţin dioxid de siliciu. Acestea sînt injectate în corp, acumulîndu-se în interiorul tumorii canceroase. Zona este apoi iluminată cu laser, iar nanocapsulele de aur transformă lumina în căldură, distrugînd cancerul. În ultimii ani, aurul a început să fie folosit şi în tratamentul cancerului sau a bolii SIDA. Nanoparticulele de aur reuşesc să crească în mod considerabil eficacitatea unui medicament anti-HIV, pentru a proteja sistemul imunitar. Aurul este materialul preferat pentru implanturi în urechea internă şi ochi. Este prezent şi în testele de sarcină şi ar putea fi şi în vaccinurile viitorului.
Prăjituri şi măşti de aur
S-ar putea crede că terapia cu aur este foarte scumpă. În realitate, avem şi noi aur în organism. În alimentaţie, aurul e folosit ca E175 (aditiv alimentar). Goldwasser sau Goldwater (apa de aur) este un lichior de ierburi tradiţional polonez care conţine praf de aur. Aurul, sub formă de foiţe sau praf, este folosit în produse alimentare, dulciuri sau băuturi, ca element decorativ. Aşadar, este comestibil, dar nu e conţinut de alimente decît dacă este adăugat. Aşa au apărut deserturile de lux, cum sînt fructele poleite cu aur, îngheţata cu aur sau caviarul aurit. În bucătăria unor ţări asiatice, foiţa de aur se foloseşte la prăjituri, jeleuri de fructe, bomboane. Aurul potrivit pentru consum uman este un aur foarte pur, de cel puţin 22 de carate. Măştile cosmetice cu foiţă de aur de 24k sînt disponibile şi în România. Absorbindu-se în piele, aurul conferă tenului supleţe şi o strălucire aparte. Aurul există şi în creme de faţă şi chiar farduri, pentru că nu-şi schimbă culoarea şi nu este afectat de radiaţiile ultraviolete. Cremele cu particule de aur redau elasticitatea pielii şi întîrzie procesul de îmbătrînire, stimulează circulaţia limfatică şi drenarea sîngelui. Graţie proprietăţilor sale antiinflamatoare, aurul intră şi în componenţa produselor destinate tenului care se irită foarte uşor. Aurul este antialergenic şi de aceea calmează tenul. De asemenea, aurul închide porii pielii. Metalul nobil mai este folosit în cosmetică sub formă de pulbere şi ser.
Argintul, efect bactericid
După aur, argintul este cel mai răspîndit metal preţios. Încă din cele mai vechi timpuri, bogaţii mîncau cu tacîmuri de argint. Preoţii împart sfînta împărtăşanie cu linguriţă de argint. Apa sfinţită rezistă timp îndelungat dacă e ţinută în recipiente de argint. Ionii de argint au efect bactericid. Distrug circa 650 virusuri şi germeni în numai 6 minute, constituind astfel un dezinfectant extrem de eficient. Dintre toate întrebuinţările curative ale argintului, cea mai cunoscută este apa de argint, leac pe care-l folosesc şi astăzi bătrînii de la sate şi despre care se spune că ajută la menţinerea sănătăţii şi asigură o viaţă lungă. Ca antibiotic natural, argintul luptă cu bacilul dizenteriei, cu Salmonela, Escherichia coli, Streptococul pneumoniae, Streptococul mutans (cauzator principal al cariilor dentare). S-a mai constatat că argintul este un puternic antioxidant natural, distrugînd radicalii liberi (cauza a peste 60 de boli printre care cancerul şi boala Alzheimer). Argintul ajută la creşterea imunoglobulinelor şi a limfocitelor T. În domeniul chirurgiei, argintul e folosit la unirea vaselor cerebrale şi închiderea defectelor de pe suprafaţa craniului (metoda Heingenheim). A fost folosit la filtrele măştilor celor care se ocupau cu dezinfectarea în timpul epidemiei de gripă aviară.
Tratamente cu apă de argint
Strămoşii noştri primeau o oarecare doză de argint prin hrană. Tehnologiile moderne din agricultură au distrus 85% din rezervele de argint ale solului, astfel încît acest element nu mai există în alimentele pe care le consumăm. Conform unor studii americane, deficitul de argint duce la scăderea imunităţii şi este unul dintre principalii factori de creştere a afecţiunilor maligne din ultimele decenii. Cercetătorii au stabilit că 0,088 mg de argint reprezintă cantitatea medie zilnică necesară organismului uman. Organele noastre conţin argint, cel mai mult fiind în ţesutul creierului mare, în nucleul celulelor nervoase, glandele sistemului endocrin, partea exterioară a ochiului şi în oase. Corpul uman conţine 0,1 mg argint la 100 kg. Metalul preţios pentru sănătate poate fi obţinut şi din surse alimentare: organismele animale acvatice, ouă, lapte de vacă şi de capră. OMS recomandă 0,05-0,1mg argint pe fiecare litru de apă potabilă. Sub formă coloidală (particule de 0,001 microni), argintul se absoarbe în sînge foarte repede, încă din cavitatea bucală. Ca remediu contra infecţiilor, se iau 4 linguriţe pe zi de apă tratată cu argint coloidal, pe stomacul gol. Cum putem obţine această valoroasă apă? Păstrînd apa potabilă în vase de argint. Există în comerţ şi apă cu argint coloidal gata preparată. Acnee, alergii, infecţii ale vezicii urinare, otită, tulburări de digestie, infecţii ale prostatei şi căderea părului sînt numai cîteva dintre afecţiunile care pot primi tratament cu apă cu argint coloidal. Este cel mai bun remediu complementar în hipertensiune arterială, hepatită cronică, sinuzită, gastrită, ulcer, psoriazis, herpes, gripă. Rănile spălate cu apă de argint se vindecă mai repede.
Avem nevoie de cupru
Bronzul este un aliaj de cupru, staniu, aluminiu, utilizat la confecţionarea de obiecte decorative, medalii, bijuterii. Bronzul e folosit şi în confecţionarea clopotelor de la biserici şi a armelor, datorită rezistenţei impresionante a acestui metal. Dintre elementele care intră în compoziţia bronzului, cel mai valoros pentru sănătate este cuprul. Are culoare roşcată, e foarte bun conducător de electricitate şi căldură, maleabil, foarte rezistent la coroziune, bacteriostatic şi cu o valoare ridicată de reciclare. Acest oligomineral este esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea organismului uman, pentru sănătatea fizică şi mintală. Stimulează sistemul imunitar, este necesar în sinteza hemului, în dezvoltarea oaselor (osteogeneză), în fabricarea de colagen şi elastină pentru piele, tendoane, ligamente şi pentru învelişul protector al nervilor. Organismul unui adult are între 100-150 mg (0,0002% din greutatea corporală) cupru. Concentraţiile cele mai mari se găsesc în ficat, creier, inimă, rinichi, păr şi cele mai mici în oase, muşchi, glande endocrine. Organul central al metabolismului cuprului este ficatul. Avem nevoie de cupru deoarece ajută fierul la producerea hemoglobinei şi a globulelor roşii, participă la transportul oxigenului, protejează pereţii vaselor de sînge, e esenţial pentru producerea energiei la nivelul celulelor, participă la metabolismul glucidelor, întreţine libidoul şi dinamica sexuală, ajută tiroida şi glandele suprarenale, reduce procesele inflamatorii, este antiseptic şi antiinfecţios, e necesar pentru fixarea calciului, protejează de cancer.
Prea mult sau prea puţin cupru dăunează
Se recomandă un aport de 2-5 mg de cupru pe zi. Surse de cupru: stridii, crustacee, moluşte, carne de pui, raţă, porc, struguri, ciuperci, peşte, nuci, alune, migdale, cacao, struguri, stafide, piersici, zmeură, grîu, sfeclă, spanac, afine, lămîi, portocale, polen, sparanghel, morcov, pătrunjel, cartofi, tomate, pere, legume şi fructe uscate. Fructele au conţinut mult mai redus de cupru faţă de carne, ouă, seminţe, cereale. Iar alimentele procesate şi rafinate sînt mai sărace în cupru. Deficitul de cupru se întîlneşte în malnutriţie şi duce la osteoporoză, cardiomiopatie, dermatită, artrită, depresie, diabet zaharat, probleme de creştere la copii, anemie, căderea şi albirea părului. Inhalarea intensă a compuşilor de cupru din pesticide, a celor care rezultă din prelucrarea cuprului (metalurgie, sudură) sau în cazul hemodializei, provoacă anemie hemolitică, greaţă, vărsături. Conductele de cupru care transportă apa de băut, vasele din cupru, materialele dentare, reziduurile de fungicide şi pesticide din mîncare, steriletul din cupru şi pastilele anticoncepţionale, medicamentul cimetidină măresc absorbţia cuprului din alimente. Dacă în tinereţe cuprul şi fierul sînt necesare pentru reproducere, după vîrsta de 40 de ani pot deveni nocive, facilitînd apariţia bolilor de inimă şi bolii Alzheimer.
Remedii cu monede de cupru
Aplicarea unor monede de cupru pe corp ajută în ameliorarea unor afecţiuni. Este cea mai simplă metodă prin care scad febra şi durerea, are proprietăţi antibacteriene, opreşte sîngerarea, îmbunătăţeşte metabolismul, calmează, măreşte efectul insulinei şi vindecă inflamaţiile. Proprietăţile metalului cresc dacă polizaţi monezile şi daţi nişte găuri. Înainte de a fi aplicate pe piele, monedele se ţin 10-20 de minute într-un cuptor, apoi se lasă să se răcească şi se freacă cu şmirghel, ca să se activeze metalul. Durerea de cap trece dacă moneda de cupru se aplică pe frunte, tîmple sau ceafă, timp de 15-20 de minute. Problemele cu digestia trec dacă aşezaţi 2-4 monede în zona esofagului. Presiunea sîngelui se reduce cu o cordeluţă de cupru pe cap. Zgîrieturile dispar rapid dacă puneţi monede de cupru pe locul afectat. O monedă de cupru plasată în spatele urechii ajută în îmbunătăţirea auzului. Brăţara de cupru protejează de insomnie, nevroză, crize hipertensive, dureri musculare. Bijuteriile din bronz sînt printre cele mai vechi obiecte de podoabă folosite de om. Ionii de cupru au o capacitate ridicată în combaterea bacteriei E-coli şi a altor virusuri (chiar mai mare decît cea a aurului şi a argintului). Ideală ar fi înlocuirea vaselor de inox cu cele din cupru. Este de ajuns să beţi pe zi 2-3 pahare de apă care a fost ţinută într-un vas de cupru şi veţi acoperi necesarul zilnic de cupru de care organismul are nevoie. Un pahar cu astfel de apă băut dimineaţa pe stomacul gol ajută în balonări, parodontită, anemii, aciditate, constipaţie, indigestie, îi ajută pe fumători.
Ştiaţi că?
– Cu ajutorul sîrmei de cupru (ansă), radiesteziştii diagnostichează bolile de care suferă un om.
– Aurul e folosit în arta fotografică pe post de întăritor al culorilor produse de bromura de argint, la printarea alb-negru, creînd tonuri de maro sau albastru. La printarea cu tonuri sepia, aurul face nuanţele de roşu.
– Pînă la descoperirea penicilinei, argintul era extrem de valoros, fiindcă era singurul dezinfectant cunoscut. Un kilogram de aur preţuia cît 7 kilograme de argint. Azi, cu un kilogram de aur, se pot cumpăra 74 kilograme de argint.
– Zgîrie-norii conţin aur sau argint, încorporate în sticla ferestrelor. Cu cît e mai mare cantitatea de aur, cu atît geamul va fi mai colorat şi reflectorizant, iar lumina care pătrunde în interior este mai puţin strălucitoare şi mai plăcută, iar razele infraroşii sînt reflectate, şi astfel căldura nu va mai fi înăbuşitoare.
– Gătitul în vase de cupru poate distruge vitamina C, acidul folic şi vitamina E.
– Aurul atrage căldura din mediu spre organism. Sînt de preferat obiectele de aur cu formă rotundă. Bijuteriile de aur moştenite prezintă un potenţial vindecător şi mai mare, prin acumulare energetică în timp.
– În trecut, se spunea că purtarea unui inel de aur la mîna dreaptă prelungeşte viaţa cu cîţiva ani.
– Aurul e simbol al soarelui, argintul este simbol al lunii.
– Pentru a ameliora setea, atunci cînd nu se poate bea nimic, puteţi ţine în gură un obiect de argint.
– Bijuteriile din cupru pur sînt purtate din cele mai vechi timpuri pentru a preveni îmbolnăvirea. Efectul este maxim dacă stîngacii le poartă pe partea dreaptă şi dreptacii pe partea stîngă.
– Inelul de argint purtat la mîna dreaptă elimină excesul energetic al circulaţiei sîngelui şi reduce presiunea. Un inel pe index, indiferent la ce mînă, normalizează tractul gastrointestinal. Pentru sănătate se poartă constant un inel pe degetul mic de la mîna stîngă.
– Argintul se înnegreşte cînd persoana care-l poartă are probleme endocrine. Dacă devine mai strălucitor, înseamnă o disfuncţie a rinichilor.
– Se spune că argintul calmează, fiind recomandat persoanelor iritabile, stresate şi care au des dureri de cap. În schimb, bijuteriile de aur sînt benefice celor ce au nevoie de tonifiere, care suferă de astenie, boli de inimă sau de stomac.
Lasă un răspuns