Memoria poate fi întreţinută foarte bine prin exerciţii fizice

Noi experimente sugerează că exerciţiile fizice făcute cu regularitate pot îmbunătăţi substanţial memoria, spun specialiştii americani de la Salk Institute for Biological Studies din California.

 
Aceştia mai susţin şi că diferitele tipuri de exerciţii fizice pot afecta creierul în mod diferit, însă important este că aceste exerciţii contribuie la îmbunătăţirea memoriei mai ales la acele grupuri care se confruntă cu riscul declinului cognitiv.
Prima descoperire în acest sens a fost făcută în anii ’90, de către cercetătorii de la Salk Institute for Biological Studies din California. În cadrul cercetărilor de laborator, şoarecii implicaţi în studiu au fost supuşi unor exerciţii fizice, la finalul acestora constatându-se că, în cazul acelora care nu au alergat, zona creierului care controlează memoria suferise un declin. În schimb, în cazul animalelor care au alergat, s-a constat o îmbunătăţire a memoriei.
Începând cu acea descoperire, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat eforturile pentru a înţelege exact cum, la nivel molecular, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi memoria, dar şi modul în care toate tipurile de exerciţii fizice, printre care şi acelea care ajută la pierderea în greutate, sunt benefice pentru memorie.

 
Astfel, un alt studiu, mai recent, publicat în The Journal of Aging Research şi realizat de oamenii de ştiinţă de la University of British Columbia, a implicat participarea a câteva zeci de femei cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani şi care fuseseră diagnosticate cu forme medii de afecţiuni cognitive manifestate prin scăderea capacităţii de memorare şi a celei de gândire mai mult decât este permis pentru aceste vârste.
De altfel, afecţiunile cognitive de nivel mediu sunt considerate drept principalul factor de risc pentru formele avansate de demenţă. Astfel, persoanele de vârsta a treia care se confruntă cu aceste probleme cognitive ajung ca, în timp, să dezvolte maladia Alzheimer.
Recent, acelaşi grup de cercetători a descoperit că, în urma exerciţiilor fizice pentru scăderea în greutate, femeile în vârstă, cu afecţiuni cognitive medii, îşi îmbunătăţeau memoria sau capacitatea de a-şi aminti situaţii în diferite contexte – de exemplu, numele unei persoane care le-a fost prezentată la un moment dat în trecut şi contextul în care s-au cunoscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *