Medicii vor primi cu 90% mai mulţi bani pentru gărzi

Medicii vor primi cu 90% mai mulţi bani pentru gărzi
Medicii vor primi cu 90% mai mulţi bani pentru gărzi

Medicii de gardă vor primi cu pînă la 90% mai mulţi bani pentru gărzile făcute începînd cu această lună, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Banii vor ajunge în buzunarele medicilor abia după intrarea în vigoare a OUG 20/2016, începînd cu 15 noiembrie.
Plata gărzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016. Astfel, garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi, în zilele lucrătoare, între 781 de lei şi 1.094 de lei, sume brute, în zilele de sîmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă ajungînd la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămînii între 614 lei şi 860 de lei, sume brute, pentru gărzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale acelaşi medic urmînd a încasa 1.310 lei brut.
„Şi în cazul medicilor rezidenţi care efectuează gărzi, în condiţiile legii, acestea vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat (25% sau 75% în cursul săptămînii şi 100% pentru zilele de sîmbătă, duminică şi sărbători legale)“, se arată în comunicatul ministerului.
Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, gărzile fiind considerate atît vechime în muncă, cît şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decît cel la care sînt angajaţi.
De asemenea, aşa-numita „gardă obligatorie“ va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat. În plus, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începînd cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pînă la 1 august, nu mai fusese acordat. „Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către casele judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, conform OUG 43/2016“, precizează MS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *