Kombucha – elixir pentru sănătate

Kombucha - elixir pentru sănătate
Kombucha – elixir pentru sănătate

Obţinută din ceai şi o ciupercă, kombucha este cunoscută şi folosită din timpuri străvechi, avîndu-şi originea în China. Mai exact, a fost descoperită acum 2000 de ani, în timpul dinastiei Tsin. Medicul chinez care a descoperit băutura miraculoasă se numea Kombu, de unde şi denumirea de kombucha. Se spune despre ea că întinereşte şi redă vigoarea pierdută, elimină efectele otrăvirilor lente ale organismului şi este un fel de panaceu împotriva multor boli. Este folosit în Rusia, în Elveţia, Spania, SUA. Acest remediu este întrebuinţat într-o multitudine de afecţiuni, banale sau mai grave.
Băutura este acidulată şi are gust de cidru şi se obţine prin fermentarea ceaiului negru sau verde cu ajutorul unei ciuperci, care este, de fapt, o simbioză între bacterii şi drojdii.

Ce virtuţi are kombucha

Pe lîngă faptul că este un probiotic natural, kombucha este renumită şi pentru virtuţile sale digestive, antiinflamatorii, împotriva oboselii, datorită conţinutului mare de vitamine B şi C. Cercetătorii afirmă că ceaiul de Kombucha echilibrează digestia şi ajută la regularizarea excreţiilor. Părintele medicinei, Hipocrate, spunea că „boala apare pentru prima dată în intestinele noastre“, deci, vindecarea florei intestinale, este primul pas în ameliorarea stării de sănătate.

Cum se prepară

Pentru fiecare litru de băutură se foloseşte un „pui” de ciupercă obţinut recent din ciuperca mamă. Aceşti pui se ridică la suprafaţa băuturii. E bine să nu fie expusă la soare şi să fie spălată cu oţet de mere înainte de a o folosi. În apă (plată sau de izvor) se pun 100 g zahăr şi 6 g de ceai negru sau verde (două pliculeţe, sau frunze de ceai). Se acoperă carafa cu un tifon strîns cu un elastic pentru a evita pătrunderea insectelor sau a prafului. În următoarea băutură se pun 100 ml din ceaiul precedent şi 100 ml oţet de cidru pentru a acidifica mediul. Se poate conserva o săptămînă la frigider. Ciuperci proaspete se pot cumpăra prima dată de pe site-uri specializate. Nu se folosesc obiecte sau vase de metal, ci doar din sticlă, porţelan, ceramică smălţuită, lemn sau plastic. Metalul omoară cultura. În zona de preparare e bine să nu fie fum de ţigară. E important să se respecte gramajul şi procedura. Pentru infuzia de ceai nu se foloseşte apă fierbine, fiindcă omoară cultura de ciuperci. După infuzarea ceaiului se aşteaptă să se ajungă la temperatura camerei şi abia atunci se pun zahărul şi ciuperca.

Cum se poate utiliza în bucătărie

Kombucha poate înlocui oţetul în sosul pentru salată. Se poate amesteca cu ulei de măsline şi mirodenii. Poate servi pe post de marinadă pentru peşte sau anumite tipuri de carne. Dacă vrei o variantă dulce, se poate amesteca cu suc sau fructe. Dacă vei pune băutura în dispozitivul de făcut cuburi de gheaţă le vei putea utiliza la cocteilul preferat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *