
Jeleul tradiţional este un preparat dulce făcut din suc de fructe bogate în pectină, fiert cu zahăr pînă se îngroaşă şi capătă consistenţă de gel. În schimb, jeleurile industriale nu au nimic în comun cu cele făcute în casă, pentru că se fabrică cu adaos de aditivi de gelifiere (gelatine, pectine) care au rolul să producă efectul de gel mai repede şi mai economic.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat un studiu în urma căruia a analizat 44 de sortimente din aceste produse. Ingredientele regăsite în compoziţia jeleurilor sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe şi plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus şi morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grîu, substanţe de aromatizare, făină de grîu, ceară vegetală, arome şi aditivi.
Jeleurile cumpărate nu sunt un dulce sănătos. Mai ales pentru copii, cei care le mănîncă în mari cantităţi. 9 din 10 produse conţin acid citric, 3 din 4 produse conţin proteină animală, 1 din 2 produse sînt colorate cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gîndaci, 1 din 4 produse conţin albastru briliant FCF, iar majoritatea conţin între 7 şi 14 linguriţe de zahăr într-o 100 grame de jeleu industrial.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere, ducînd la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşînd pubertatea prematură, generînd probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare).
De asemenea, în cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 de aditivi alimentari. La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranţi sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roşu allura, sunset yellow), care pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen.
Produsele alimentare care conţin coloranţi sintetici nu sînt recomandate copiilor, avertizează specialiştii.
Lasă un răspuns