Investigaţii obligatorii pentru depistarea virusului HIV la femeile însărcinate

Adrian Streinu-Cercel (manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”), a anunţat că ministrul Sănătăţii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile însărcinate să fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV şi că beneficiile unei asemenea investigaţii obligatorii “sunt enorme”, fiind vorba în primul rând despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV.

 

 

“Ministrul Sănătăţii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum în fază de redactare, care va prevedea lărgirea panelului de investigaţii ale femeii gravide prin adăugarea investigaţiei HIV, cu caracter obligatoriu. Era şi până acum prinsă această investigaţie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre şi post testare, ceea ce a îngreunat foarte mult lucrurile pentru că nu la nivelul oricărei maternităţi există posibilitatea de consiliere, pentru că acest lucru înseamnă costuri suplimentare . S-a luat decizia de a se introduce în panelul uzual de investigaţii al femeii însărcinate şi determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, în primul rând vorbim despre naşterea unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV”, a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a infecţiei HIV, iar alte state “se chinuie să ia exemplul de la noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *