Guvernul alocă 750.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de cancer

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer.
Informaţia a fost confirmată ulterior, la finalul şedinţei de joi a Executivului, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că fondurile au fost alocate prin suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi vor fi recuperate la prima rectificare bugetară din fondul CNAS.

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri, că Mundipharma – companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România – este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

“Deficitul de analgezice opioide anunţat şi larg dezbătut în mass-media a fost clarificat în întregime de reprezentanţa pentru România a firmei producătoare, care afirmă că este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar care nu va afecta prezenţa medicamentelor din portofoliu pe piaţa românească”, a spus preşedintele CNAS.

Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că, în prezent, există comenzi şi/sau importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi “în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă”.

Într-un comunicat al Casei se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de bolnavi sunt înregistraţi în registru în ianuarie.

Compania elveţiană anunţa recent, într-un comunicat, că decizia restructurării “s-a bazat pe înăsprirea considerabilă” a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *